Airconditioning: monoblocsysteem of een splitsysteem?
Airconditioners zijn toestellen die lucht uit de ruimte gebruiken om de temperatuur stabiel te houden. Het aanbod aan airconditioningsystemen is zeer verscheiden. Grofweg kan je de verkrijgbare airconditioners in twee groepen verdelen: de monoblocsystemen en de splitsystemen. Deze toestellen verschillen op het gebied van prijs, uitzicht, vermogen en geluidsproductie. Bij de aankoop van een airconditioner moet je steeds de voordelen en de nadelen van het type afwegen.
Monoblocsystemen
Monoblocsystemen zijn airconditioners die uit één stuk bestaan. Als je kiest voor een vast toestel, dan zorgt een vakman voor de plaatsing aan de muur of aan een raam. Je kan ook opteren voor een mobiel apparaat, dat vaak is voorzien van wieltjes. In dit geval kan je de airconditioner zelf een plaats geven in je interieur.
Enerzijds zijn monoblocsystemen doorgaans goedkoper en makkelijker te installeren dan splitsystemen. Anderzijds scoren deze toestellen op een aantal vlakken slechter dan de concurrenten in de splitsysteemgroep:
- meer geluidshinder
- geringer koelvermogen
- groter energieverbruik
- opvallender binnen het interieur
Splitsystemen
Airconditioners met een splitsysteem bestaan uit twee onderdelen. Het koelsysteem bevindt zich binnenshuis, terwijl de compressor- en condensoreenheid een plaats krijgt aan de buitenzijde van de woning. Deze twee onderdelen zijn verbonden door koperen leidingen met een koelmiddel. Bij sommige systemen zijn meerdere binnentoestellen aangesloten op één buitenapparaat. Net als monoblocsystemen zijn ook splitsystemen verkrijgbaar in een vaste en een mobiele versie.
Splitsystemen zijn relatief duur, maar stellen hier enkele interessante pluspunten tegenover:
- groot koelvermogen
- weinig geluidsproductie
- klein binnentoestel voor een discrete opname in het interieur
- meestal uitgerust met een afstandsbediening
Airconditioners met splitsysteem zijn tevens verkrijgbaar in varianten met extra gebruiksgemak, die voorzien zijn van moderne opties:
- bijkomende geluidsdemping
- slaapbevorderende functies
- extra energiezuinigheid