Wat kost goede isolatie?

Besparen

Goed isoleren kost meestal veel. Toch is het waard veel geld in een goede isolatie te steken. Op lange termijn zal je immers besparen, en zullen de kosten die je in de isolatie gestoken hebt al snel terug gewonnen zijn.

Door isolatie te laten installeren zal je minder moeten stoken om je huis warm te houden. Dit brengt twee voordelen met zich mee:

  • Je zal minder schadelijke stoffen in het milieu sturen
  • Je energiefactuur daalt

Het isoleren van het dak

Door het dak te isoleren kan je al gemakkelijk veel geld besparen. Als je een verwarmde zolder hebt, isoleer je best het schuine dak. Zo kan je binnen de twee jaar de kosten van het plaatsen van de isolatie al terugwinnen, doordat je minder moet verwarmen.

Als je een onverwarmde zolder heb, win je in vier jaar de isolatie van de zoldervloer al terug. Dit toont aan dat het zeker de moeite is om goed te isoleren.

Het isoleren van de gevel

Je kan ook de binnenzijde van de gevel isoleren. Deze kosten win je in 3 jaar terug. Wil je liever de buitenkant van de gevel isoleren, dan komt dit wat duurder uit. In dat geval heb je 10 jaar nodig om er winst uit te halen.

Een andere gemakkelijke oplossing om minder koude door de gevel te laten, is het plaatsen van dubbel of driedubbel glas.

Naden en kieren dichten

Door de gaatjes te dichten waar mogelijks koude lucht binnenkomt, of warme lucht verloren gaat, kan je ook veel besparen. Het dichten van kieren is een relatief gemakkelijke klus die je zelf kunt uitvoeren. Ga naar een doe-het-zelfzaak, koop enkele tochtstrips, en plaats deze aan buitendeuren. Zo bespaar je gemakkelijk 50 euro per maand.

Het isoleren van de vloer

Je kan op drie manieren de vloer isoleren. Afhankelijk van je keuze, zal je de kosten sneller terugwinnen:

  • Kies je ervoor om zelf je vloer te isoleren, dan win je in vier jaar de kosten terug.
  • Wil je echter liever dat een vakmens de isolatie plaatst, dan kan het tot 10 jaar duren voordat je de investering teruggewonnen hebt.
  • Je kan ook de bodem van de kruipruimte onder de vloer laten isoleren. Deze kosten heb je na 6 jaar terugverdiend.
Lees meer over: dak , geld , gevel , isolatie , isoleren , kosten , kostprijs , vloer