Verschillende soorten isolatiemateriaal
Natuurlijke isolatiematerialen
Natuurlijke isolatiematerialen zijn milieuvriendelijker dan andere isolatiematerialen: er wordt meer aandacht geschonken aan de herkomst van het materiaal, en aan de manier van verwerking. Dit materiaal is daarom ook doorgaans te vinden bij handelaars die gespecialiseerd zijn in bio- en ecologische bouwmaterialen.
Natuurlijke isolatiematerialen kunnen gemaakt zijn van:
- Cellulosevezels. Dit zijn een soort van papiervlokken, die gemaakt worden van gebruikt papier.
- Vlas, die op dezelfde wijze verwerkt wordt als minerale wollen.
- Schelpen
- Houtvezelplaten
- Riet
- Kurk
- Schapenwol
- Perliet
- Vermiculiet
- Thermokussens
- Hennepwol
Reflecterende isolatieproducten
Dit nieuw type van isolatie bestaat uit een reflecterend materiaal. Het wordt meestal gemaakt van petroleumderivaten, waarop een laagje aluminium geplaatst wordt die het reflecterende effect veroorzaakt. Door deze reflectie zorgt ze voor een betere thermische weerstand, en zal het materiaal de warmte afstoten.
Dit materiaal is relatief eenvoudig om zelf te plaatsen. Toch zijn de meningen over reflecterende isolatieproducten nogal verdeeld, en wordt meestal aangeraden om het te gebruiken als aanvulling bij een ander isolatiemateriaal.
Cellenglas
Cellenglas is een hard materiaal, gemaakt op basis van glas. Het heeft een hoge drukweerstand en is damp- en waterdicht.
Cellenglas kan gebruikt worden als:
- platte dakisolatie
- isolatie van hellende daken
- oplossing om koudebruggen tegen te gaan
Kunststof
Kunststof is minder flexibel dan minerale wollen, maar isoleert beter. Je isolatiemateriaal moet dus niet zo dik zijn als bij minerale wollen, en de drukweerstand is doorgaans hoger dan bij ander isolatiemateriaal.
Er bestaan verschillende soorten kunststofisolatie. Welke je best neemt, bespreek je best met een vakman. De verschillende soorten kunststofisolatie zijn:
- geëxpandeerd polystyreen (EPS of piepschuim)
- geëxtrudeerd polystyreen (XPS)
- polyurethaan (PUR)
- polyisocyanuraat (PIR)
- Resol- of Fenolschuim (PF).
Minerale wollen
Minerale wollen zijn vooral interessant om te gebruiken bij oneffenheden. Het grote nadeel is de irritatie op de huid bij het plaatsen. Zorg er dus voor dat je beschermende kleding draagt als je in contact komt met minerale wollen.
Er zijn twee soorten minerale wollen: glaswol en rotswol. Beiden zijn ook geluiddempend en brandveilig.
Minerale wollen kunnen op verschillende manieren gefabriceerd worden:
- Als rollen
- Als bouwdekens
- Als spijkerflensdekens
- Als halfharde platen
- Als harde wolplaten