Hoe ga je te werk bij dakisolatie?

Als je een huis renoveert, is het aangewezen om het dak te isoleren. Je kan kiezen uit verschillende isolatiesystemen, afhankelijk van het type dak. Elk systeem kent een eigen werkwijze. De isolatie van hellende en platte daken is een geschikte klus om zelf uit te voeren, maar voor een sarkingdak is de expertise van een specialist onmisbaar.

Hellende daken

Als je een hellend dak isoleert, moet je gewoonlijk de binnenafwerking verwijderen om de isolatiebanen te plaatsen. Hiervoor kan je gebruik maken van de bestaande kepers, eventueel aangevuld met een lattenconstructie. Vervolgens breng je een laag isolatiemateriaal aan van ten minste twaalf centimeter dik en ten slotte werk je het geheel af met dampremmende folie en een nieuwe bekleding naar keuze.

Sarkingdak

Een sarkingdak is een hellend dak waarbij men de isolatie aanbrengt aan de bovenkant van de draagconstructie. Bij deze methode blijft de dakafwerking aan de binnenkant intact, maar zal de bovenkant van het dak wel grondig veranderen. Laat de isolatie van een sarkingdak over aan professionals, want een geslaagde luchtdichte plaatsing is precisiewerk dat ervaring en expertise vereist. Een goed uitgevoerd sarkingdak biedt een betere bescherming tegen koudebruggen dan de traditionele vormen van isolatie van een hellend dak.

Platte daken

Bij platte daken is een isolatielaag aan de buitenkant gangbaar. Op deze manier kan je het isolatiemateriaal beschermen tegen verrotting en schimmel. Vergeet hierbij niet dat de dakranden voldoende moeten uitsteken om isolatie aan de buitenkant mogelijk te maken.Als het dak een houten roostering heeft, kan je het isolatiemateriaal  tussen de balken plaatsen. In dat geval moet je erop letten dat je de isolatie over de volledige oppervlakte van de balkenstructuur aanbrengt. Zorg ook voor dampremmende folie, een noodzaak voor de bestrijding van vochtproblemen.