Wat kan je zelf doen tegen oedeem?

Om vochtophopingen te behandelen zijn er verschillende remedies mogelijk. Sommige mensen zweren bij allerlei middeltjes zoals kruiden en voedingssupplementen, terwijl andere mensen er voor kiezen om de probleemzone zelf aan te pakken.

Beweging van het door oedeem getroffen lichaamsdeel

Het bewegen van het opgezwollen lichaamsdeel en het gebruik van de spieren hierin, kan helpen om het opgestapelde bloed terug naar het hart te pompen. Je huisarts kan je hierover meer info geven.

Omhoog houden van het opgezwollen lichaamsdeel

Door het omhoog houden van het opgezwollen lichaamsdeel (meestal de benen), kan het bloed terug naar het hart stromen. Hou drie tot vier keer per dag je benen hoger dan je hart, voor minstens een halfuurtje. Dit kan door je benen op een aantal kussens te leggen als je neerligt. In sommige gevallen kan het hulpvol zijn dit ook ’s nachts te doen.

Massage

Masseer de zwelling in de richting van je hart met een stevige, maar toch niet pijnlijke, druk. Dit kan helpen om het overtollige vocht te verplaatsen uit het getroffen gebied.

Compressie of druk op het getroffen lichaamsdeel

Als er zich oedeem heeft gevormd op een lichaamsdeel kan het helpen hier druk op te zetten. Je kan hiervoor een verband gebruiken of aangepaste kledij zoals steunkousen, strakke mouwen of handschoenen. Door deze druk kan worden voorkomen dat vocht zich vast zet in deze lichaamsdelen.

Pas je voedingsstijl aan.

Wees zuinig met zout en suiker. Zout houdt vocht vast en suiker zorgt voor de aanmaak van insuline die de afvloeiing van natrium verhindert. Proteïne daarentegen verwerk je best rijkelijk in je voeding. Eiwitten helpen immers om vocht uit het lichaam te drijven.

Vermijd extreme temperaturen

Zeer warme of net zeer koude temperaturen en plotse temperatuursveranderingen kunnen oedeem erger maken. Vermijd daarom hete baden, douches, bubbelbaden en jacuzzi’s, bescherm jezelf goed tegen de zon en kleed je warm aan als je buiten gaat bij koude temperaturen.

Kruiden en thees die vochtafvloeiend zijn

Sommige kruiden staan er om bekend vochtafdrijvend te zijn. Ze kunnen dus ook helpen in de strijd tegen oedeem. Kruiden die zouden kunnen helpen zijn: akkerhoningklaver, echte guldenroede,  lavas, moerasspirea, salie, heermoes, witte paardenkastanje, ajuin en selder.

Kruiden in de vorm van thee die hulpvol zou kunnen zijn: berendruifblad, selderijblad, witte dovenetel, kattenpoten, kersenstelen, lijnzaad en schaafstro.

Er zijn verder ook nog veel mensen die zweren bij een glas water met 2 lepels appelwijnazijn, citroen- of limoensap. Het zou overtollig vocht uit het lichaam verwijderen en de lever en nieren zuiveren. 

Vitaminen en andere voedingssupplementen

Vitamine B ( en dan vooral B5, B6, B12), vitamine E, vitamine P, koper en kalium zouden eveneens bij sommige mensen kunnen helpen.