Oedeem
Oedeem is een zwelling die, vooral bij los gemaasd bindweefsel, wordt veroorzaakt door vocht dat vast blijft zitten in het lichaam. Dit komt vooral voor in de voeten, enkels en benen, maar ook het gezicht en de handen kunnen opzwellen.
Oorzaak oedeem
Als iemand voor lange tijd stil staat of zit, bv. tijdens een lange vliegreis, is het mogelijk dat er zich vocht ophoopt in de benen. Dit kan komen doordat de goede werking van de beenaders verzwakt is. Door deze veneuze insufficiëntie kunnen de aders het bloed niet terug naar het hart pompen. Hierdoor kan er oedeem ontstaan of kunnen spataders zich vormen. Sommige ziektes zoals hart-, long-, lever-, nier- en schildklieraandoeningen kunnen de kans op oedeem vergroten.
Daarnaast is er nog een groep die vaak te maken krijgt met oedeem: zwangere vrouwen. Bijna de helft van de zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsoedeem. Vooral tijdens de laatste maanden van de zwangerschap gaat het lichaam meer vocht vasthouden en opzwellen. Dit vocht wordt vast gehouden doordat de baarmoeder druk uitoefent op de bloedvaten in de benen.
Symptomen oedeem
Bij oedeem zit er heel veel vocht vast op een bepaalde plaats in het lichaam. Deze plaats zal in de eerste plaats opgezwollen zijn, maar verder zal de huid er ook strak gespannen en glanzend uitzien. Indien je met een vinger op deze plaats duwt, zal de vinger een deukje achterlaten in de huid.
Een ander symptoom kan zijn dat je snel moe bent, last hebt van benauwdheid of kortademig raakt bij inspanning of platliggen. In dit geval kan het zijn dat er vocht rond de longen blijft staat en dat je dus aan longoedeem lijdt.
Behandeling oedeem
Alvorens oedeem behandeld kan worden, moet men de onderliggende oorzaak achterhalen. Rokers die door een longaandoening aan oedeem lijden, kunnen in de eerste plaats behandeld worden door te stoppen met roken. Hartpatiënten kunnen dan weer geholpen worden door het behandelen van de hartziekte en het verminderen van alcoholinname. Ga als hartpatiënt zeker naar de dokter als je lichaamsgewicht flink toeneemt.
Verdere tips om vochtophoping te voorkomen en te behandelen:
- Leg je benen boven het niveau van je hart. Dit kan bv. door een kussen onder je benen te leggen.
- Draag steunkousen, vooral als je op voorhand weet dat je gaat stilzitten. Deze kousen zetten een druk op je benen die verhindert dat er zich vocht in je benen ophoopt.
- Beperk het zout dat je eet. Zout zorgt er immers voor dat vocht wordt vastgehouden in het lichaam.
- Wees extra voorzichtig met opgezwollen huid door vochtophoping. Vermijd extreme temperaturen en wees alert voor verwondingen. Verwondingen bij oedeem vergroten immers het risico op infecties