Wat je moeder je niet vertelde over zwanger zijn…

Niets zo leuk als zwanger zijn, denk je dan. En oh ja, zure borsten, vermoeidheid en wat misselijkheid in het eerste trimester, dat neem je er graag bij. Want dat zijn toch de meest voorkomende zwangerschapssymptomen? Maar dat je ook ineens pijn kan krijgen aan lichaamsdelen die je niet eens bij naam kunt noemen, hebben ze je nooit verteld. Net zoals een aantal andere dingen….

Auw!

Naarmate je zwangerschap vordert en je baby dus groeit, heeft hij steeds minder plaats om te bewegen. Wanneer hij toch manoeuvres uitvoert in zijn kleine omgeving, kun jij daar het ‘slachtoffer’ van worden. Door al dat draaien kan hij op bepaalde plaatsen duwen waardoor jij pijn krijgt. Hierdoor kun je onder andere het gevoel krijgen dat je om de 10 minuten naar het toilet moet gaan. Dat kan heel vervelend zijn, maar is niet meteen iets om ongerust over te worden. Als het je stoort, kun je overwegen om inlegkruisjes te dragen zodat je ondergoed droog blijft. 

Sommige zwangere vrouwen hebben last van tintelende of slapende benen als ze liggen. Je kunt dat verhelpen door voorzichtig recht te staan en te wandelen. Verder kunnen allergieën waaraan je lijdt (hondenhaar, katten…) verergeren tijdens je zwangerschap. Onderschat ook vermoeidheid niet. Op sommige dagen kun je soms zo moe zijn, dat je wel de hele dag zou kunnen slapen. Laat je hierdoor niet in de war brengen, maar luister naar je lichaam. Tot slot, niet alle kwaaltjes zijn fysiek. Ooit al van zwangerschapsdementie gehoord? Zelfs de eenvoudigste dingen kun je simpelweg vergeten. Het maakt ook niet uit hoe goed je geheugen voor je zwangerschap was. Maar dat hoort er nu eenmaal bij.

Geen last. Kan dat?

Mocht je geen last hebben van bovengenoemde symptomen, maak je dan niet ongerust maar wees gewoon gelukkig. Het is namelijk best mogelijk dat je helemaal niets voelt, behalve een steeds dikker wordende buik. Het (niet) hebben van zwangerschapskwaaltjes heeft niets met de gezondheid van je baby te maken. Waar je wel voor moet opletten is als je zwangerschapssymptomen plots verdwijnen terwijl je er eerder al weken last van had. Ga dan voor de zekerheid zo snel mogelijk naar je arts. 

Leuk

Gelukkig is niet alles kommer en kwel. Misschien is het je nog niet opgevallen, maar je lichaam straalt in deze periode. Je haar glanst mooi, je buik en borsten tonen zich vol trots en je huid was nooit zachter. Toch ook leuk, niet? Focus je dus niet alleen op de niet zo leuke kant, maar geniet ook van de mooie en leuke aspecten van je zwangerschap.