Huidproblemen bij zwangerschap

De meeste vrouwen beschrijven een zwangerschap als een mooie periode waarin ze kunnen uitkijken naar de geboorte van hun jonge spruit. Spijtig genoeg gaat een zwangerschap ook gepaard met enkele irritante of pijnlijke huidproblemen. De huid krijgt het tijdens de zwangerschap zwaar te verduren. Zo kan er uitslag, ongewenste haargroei, acne of een uitgerekte huid ontstaan.

Acne

Het probleem dat de meeste vrouwen in hun tienerjaren van zich af weten te schudden, kan tijdens de zwangerschap terug de kop op steken. Vooral vrouwen, die al eerder last hadden van acne, zijn gevoelig voor acne op hun hoofd, borst en rug. 

De reden voor deze acne is de fel veranderde hormonenbalans bij de vrouw tijdens de zwangerschap. Deze veranderde hormonenbalans veroorzaakt soms een positieve reactie. Want in plaats van het krijgen van acne, kunnen sommige vrouwen deze net kwijt geraken tijdens de zwangerschap. 

Vrouwen die hun acne willen behandelen tijdens de zwangerschap, kunnen best raad vragen aan hun arts omtrent veilige middeltjes die tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden.

Striemen

Dit zijn strepen die zich op de huid bevinden wanneer de huid uitgerokken wordt door de groei van de baby. De strepen zijn over het algemeen paars of roos en komen vooral op de buik, de borsten en de heup voor. 

Deze problemen zijn moeilijk te verhelpen omdat de huid op korte tijd erg veel moet uitzetten. De zwangerschapsstrepen verdwijnen pas na de zwangerschap als de huid terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm.

Zwangerschapsmasker

De medische termen hiervoor zijn Melasma of Chloasma, dit zijn donkere verkleuringen van de huid die voorkomen tijdens of na sommige zwangerschappen. De plekken komen vooral voor op de neus, het voorhoofd en de wangen. 

Een tip om deze plekken te verhelpen, is om er zonnebrandolie op te smeren. Hierdoor worden de plekken minder donker en verdwijnen ze sneller.

Haarproblemen

Daarnaast kan het voorkomen dat er haaruitval optreedt tijdens een zwangerschap. Deze problemen verdwijnen bijna altijd na de zwangerschap. Indien dit niet het geval is, kan je best een arts raadplegen. 

Huiduitslag

Door, de soms op hol geslagen hormonen, kunnen er zich over heel de huid rode geïrriteerde plekken vormen. De uitslag komt vooral voor op de buik, de billen, de armen en benen. Typisch aan deze plekken is dat ze enorm kunnen jeuken.

Nagels

Naast de huid kunnen ook de nagels het zwaar te verduren krijgen. De nagels verzwakken vaak tijdens de zwangerschap en kunnen dan slijten of heel ruw aanvoelen.