Slecht slapen tijdens de zwangerschap
Een zwangerschap is lichamelijk erg zwaar. Vooral de laatste maanden, wanneer de buik erg in omvang heeft toegenomen, zijn moeilijk. Slaapproblemen komen vaak voor op het einde van de zwangerschap. Terwijl je de eerste maanden gemakkelijk in slaap valt en vaak ook veel meer slaapt dan normaal, heb je de laatste maanden de grootste moeite om in slaap te vallen.
Oorzaken van slecht slapen
Een eerste oorzaak is de omvang van de buik. De baby groeit, waardoor ook je buik in omvang erg toeneemt. Dit zorgt ervoor dat je moeilijk een comfortabele slaaphouding vindt. De handigste houding is meestal de zijligging, maar als je een buik- of rugslaper bent, kan het moeilijk zijn de slaap te vatten in zijligging.
Doordat de baby op de blaas drukt, moet je als zwangere vrouw vaker plassen. Ook dit is een oorzaak van slecht slapen. Verder kunnen krampen en verschillende pijnen, zoals pijn in de rug, de nachtrustig danig verstoren. Daarbovenop pieker je ook veel meer over de zwangerschap en de bevalling en heb je misschien zelfs stress. Dit zijn allemaal factoren die een grote invloed hebben op je slaapgedrag.
Enkele tips
Het is erg belangrijk te ontspannen voor je gaat slapen. Een boek lezen, muziek luisteren, een wandelingetje maken of een warm bad nemen, hebben een positieve invloed op je slaapgedrag. Koffie en thee vermijd je best. Als je wilt ontspannen met een warme drank, is warme melk met een beetje honing beter.
Zorg er voor dat de slaapkamer fris is. In een verluchte kamer val je gemakkelijker in slaap. Een schoon bed draagt ook bij aan een betere nachtrust. Zorg ervoor dat je bed wekelijks verschoond wordt. Ten slotte is het ook belangrijk dat je zelf fris en schoon bent.
De makkelijkste houding is de foetushouding. Om het op het einde van je zwangerschap minder moeilijk te hebben met in slaap te komen, kan je al oefenen op het slapen in de foetushouding. Je kan het beste op je linkerzijde proberen te slapen, omdat dan de baby niet op de lever, blaas en bloedvaten drukt.