Wat doen bij een ongewenste zwangerschap?
Een overrompelende gebeurtenis als een ongewenste zwangerschap kan intense emoties teweegbrengen. Daardoor is het niet altijd mogelijk om het hoofd koel te houden. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden opgelijst. Welke keuze je ook maakt, er is geen enkele reden om je te schamen.
Het kind houden
Ongepland is niet hetzelfde als ongewenst zwanger worden. Er zijn tal van goede redenen om je kind te houden. Misschien kwam het kind gewoon vroeger dan gepland. Heb je een goed relatie en zit je goed bij kas, dan heb je niets te vrezen. Het lukt wel.
Ben je alleenstaand, dan heeft de overheid ervoor gezorgd dat het je zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt. Je hebt recht financiële op sociale ondersteuning. Ben je tewerkgesteld, dan zijn er in het arbeidsreglement speciale regelingen voorzien.
Abortus
In België mag je een zwangerschap afbreken onder bepaalde voorwaarden.
- Je mag niet meer dan twaalf weken zwanger zijn. Er wordt een uitzondering gemaakt als het gevaarlijk wordt voor de moeder of het kind is zwaar gehandicapt.
- Je moet kunnen aantonen dat je in een noodsituatie verkeert. Het begrip 'noodsituatie' is niet gespecificeerd. De beslissing ligt altijd bij de vrouw, ook al is ze minderjarig.
- De persoon moet voldoende voorgelicht worden. Elk ziekenhuis dat abortus uitvoert heeft een voorlichtingsdienst.
Sinds kort neemt de ziekteverzekering de grootste kosten over.
In Nederland is abortus toegestaan tot de foetus levensvatbaar is buiten het moederlichaam en onder bepaalde voorwaarden. In de praktijk wordt dat door de Nederlandse overheid berekend op 24 weken vanaf de bevruchting.
Het kind afstaan voor adoptie
Als je de kind wil uitdragen maar je wil het niet houden, dan kun je het afstaan voor adoptie. Andere ouders die geen kinderen kunnen krijgen overnemen dan alle taken. Deze beslissing is onherroepelijk.
Tijdelijke pleegzorg
Komt de zwangerschap ongelegen maar wil je het kind uiteindelijk toch houden, dan kan je je kind tijdelijk afstaan. In veel gevallen komt het kind zo terecht bij familie of kennissen.
Als het niet gaat om je kind tijdelijk aan familie of kennissen af te geven, dan kan je hulp vragen bij de Federatie Pleegzorg.