Ben ik zwanger?

Zwangerschap kan je herkennen aan verschillende symptomen. Deze verschillen echter van vrouw tot vrouw en van zwangerschap tot zwangerschap. We schetsen hieronder de meest voorkomende.

Uitblijven van menstruatie

Dit is het eerste en meest betrouwbare signaal. Het is echter mogelijk dat je eenmalig slechts enkele druppels bloed verliest rond de tijd dat je ongesteld zou moeten worden, zelfs indien je zwanger bent. 

Misselijkheid

Ochtendmisselijkheid en braken zijn kwaaltjes die bijna elke zwangere vrouw meemaakt. De symptomen verschijnen erg vroeg, vaak al vanaf de eerste of tweede week. De term ochtendmisselijkheid verwijst naar het feit dat het onaangename gevoel meestal in de ochtend opkomt. Het kan echter ook op elk ander moment van de dag of ’s nachts optreden.

Hoofdpijn

Heb je nooit last gehad van hoofdpijn, hou er dan rekening mee dat de mogelijkheid bestaat dat zwangerschap hier verandering in kan brengen. Migraine en pijn in de nek komen vaak voor en zijn de oorzaak van hormonale verandering  in het lichaam.

Verzwaring van de borsten

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap kunnen je borsten opzwellen en gevoeliger worden. De aders kunnen meer zichtbaar worden en soms kleuren de tepels donkerder. Dit heeft te maken met een toename aan hormonen die nodig zijn om het lichaam van de vrouw op borstvoeding voor te bereiden.

Vaker moeten plassen

De groeiende baby zorgt voor toenemende druk op de urineblaas, waardoor je vaker het toilet zal moeten bezoeken. Miniem urineverlies tijdens het hoesten, lachen of niezen kan hier eveneens gevolg van zijn.

Stemmingswisselingen en stress

Door sterke hormoonwisselingen zijn plotse veranderingen in het humeur niet abnormaal. Zo kan je de ene minuut erg kwaad zijn en even later beginnen wenen. Elke vrouw gaat door een aanpassingsperiode en eens die achter de rug is stabiliseert de stemming zich.