Zwanger na je 40ste
De tijden zijn veranderd. Vrouwen zien hun levensstijl meer en meer convergeren naar die van de man. Ze streven naar hogere functies op professioneel vlak, verlangen meer individualiteit en vrijheid en eisen zowel in de maatschappij als in huis een luidere stem.
Beschouwen we hierbij de diverse moderne technieken voor medisch geassisteerde voortplanting, dan is het niet ver denken tot de conclusie dat vrouwen tegenwoordig hun eerste kindje liever wat later zien komen.
De leeftijd van de eerste zwangerschap is de laatste jaren flink toegenomen en blijft toenemen. Het percentage vrouwen dat na hun 30ste bevalt, is sinds de jaren 70 verdubbeld. En het aantal bevallingen tussen 40 en 44 jaar is met 50% gestegen. Desondanks stijgt met de leeftijd ook het risico op complicaties, wat de nood aan goede medische begeleiding doet toenemen. Gelukkig is de levenskwaliteit zodanig verbeterd en de geneeskunde er zodanig op vooruitgegaan, dat dit tegenwoordig geen probleem is.
Mogelijke obstakels
De kans op een geslaagde bevruchting is maandelijks ongeveer 20%. Vanaf 35 jaar daalt dit tot nog slechts 10%. Het kan op latere leeftijd dus vaak langer duren vooraleer de bevruchting succesvol is, onafhankelijk van het feit of je al eerder kinderen hebt gehad of niet.
Ook de kans op een miskraam en chromosoomafwijkingen neemt toe met de leeftijd. Een voorbeeld van dit laatste is het Down-syndroom. De kans hierop bedraagt op 20-jarige leeftijd 1 op 1500, terwijl die op 40-jarige leeftijd toeneemt tot 1 op 100. Ook het risico op diabetes of andere chronische ziekten neemt toe met de leeftijd, wat een zwangerschap negatief kan beïnvloeden. Voorbij de 40 verdubbelt de kans op diabetes.
Permanente verandering
Naast de gezondheidsrisico’s is het ook belangrijk te beseffen dat een kind je leven drastisch en permanent verandert. Een kind heeft invloed zowel op de mentale, fysieke als financiële situatie. Er zijn opofferingen te maken en het is belangrijk deze op voorhand te overlopen.