Wanneer ben ik vruchtbaar?
Je kan op verschillende manieren inschatten op welke dagen je de grootste kans hebt om zwanger te worden. Als je regelmatig de duur van je menstruatiecyclus noteert, kan je de gunstigste dagen voor de bevruchting bepalen met een eenvoudige berekening. Als je heel onregelmatig menstrueert of als je de duur van je cycli niet hebt bijgehouden, kan je ook een ovulatietest gebruiken.
Je vruchtbare dagen berekenen
Je kan je vruchtbare dagen bepalen met behulp van een berekening als je weet hoe lang je kortste en langste cyclus het afgelopen jaar duurden.
De berekening gaat als volgt:
- Trek van de duur van je kortste cyclus 22 dagen af. Als de uitkomst negatief is, mag je haar gelijkstellen aan nul. Dit cijfer duidt aan hoeveel dagen na het begin van de bloeding je meest vruchtbare periode ingaat.
- Trek van de duur van je langste cyclus 11 dagen af. Deze uitkomst geeft aan hoeveel dagen na het begin van de bloeding je meest vruchtbare periode eindigt.
De ovulatietest
De ovulatietest is een goede manier om in te schatten of de kans op bevruchting op een bepaald moment groot is. Deze test onderzoekt je urine op de aanwezigheid van een bepaald hormoon dat zorgt voor de vrijgave van een rijpe eicel in de eierstokken. Vlak voor je eisprong piekt de hoeveelheid van dit hormoon in je urine, een teken dat je je in de meest vruchtbare periode van je cyclus bevindt.
Als je regelmatig menstrueert, kan je ongeveer inschatten wanneer je de ovulatietest het best kan gebruiken. Bij een korte cyclus van 21 dagen vindt de eisprong plaats op de 7e dag van je menstruatie. Bij een normale cyclus van 28 dagen gebeurt de eisprong op de 14e dag en bij een lange cyclus van 36 dagen kan je de eisprong verwachten op de 21e dag.
Houd bij gebruik van de ovulatietest wel rekening met een aantal aandachtspunten:
- Volg de instructies op de verpakking nauwgezet.
- Het meest geschikte tijdstip voor de test ligt rond 12 uur ’s middags.
- Drink niet te veel tijdens de uren voor de test.