Waarom krijg je een droge huid?

De huid is ons grootste orgaan. Het biedt ons onder meer bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf, het registreert pijnsignalen én het regelt onze temperatuur. Genoeg redenen dus om ze goed te verzorgen. Toch kampen veel mensen met een droge huid. Dat is het gevolg van een tekort aan vocht.

Dit tekort ontstaat door een slechte werking van de bovenste laag van onze huid: de hoornlaag. Deze laag bestaat uit hoorncellen die bijeen gehouden worden door huidvetten (lipiden). Wanneer er te weinig lipiden zijn, kan de huid niet voldoende vocht vasthouden, met als gevolg een droge huid.

Leeftijd

Een belangrijke oorzaak van een tekort aan lipiden heeft met leeftijd te maken. Wanneer vrouwen de menopauze naderen, daalt hun oestrogeengehalte. En laat dat net het hormoon zijn dat de aanmaak van lipiden sterk beïnvloedt. 

Genen

Maar een tekort aan lipiden kan ook genetisch bepaald zijn. Zo komt een droge huid of eczeem (het gevolg van het niet goed verzorgen van een droge huid) in eenzelfde familie regelmatig voor. Erfelijke aanleg speelt dus ook zeker een rol.

Weersomstandigheden

Ook het klimaat kan ervoor zorgen dat huid uitdroogt. Dit is het geval bij weersomstandigheden waarbij er minder vocht in de lucht zit dan in je huid. In de winter is dit niet alleen het geval bij vrieskou en gure wind. Ook de centrale verwarming van binnen leidt tot uitdroging van je huid. In de zomer zorgen het felle zonlicht en de hete temperatuur dan weer voor problemen. Let ook op voor de airconditioning. 

Lange en/of hete baden en douches

Lange en/of hete wasbeurten kan je best vermijden als je de werking van je huid niet wilt belemmeren. Ze zijn namelijk echt moordend voor de beschermende huidvetten of lipiden. 

Roken

Als je huid je dierbaar is, stop je ook best met roken. Nicotine berooft de hoornlaag van zuurstof en voedingsstoffen. Het resultaat? Inderdaad, een droge  verrimpelde huid.

Wollen kledij

Prikkelende, jeukende kledij is een andere boosdoener. Dergelijke kledij schuurt de huid en irriteert zo de hoornlaag.

Chronische gezondheidsproblemen

Tot slot kunnen ook chronische ziekten, zoals diabetes en nierziekten, een tekort aan lipiden veroorzaken. Hetzelfde geldt voor bepaalde medicijnen zoals antidepressiva.  

Lees meer over: droge huid , huid , huidvetten , lipiden