Voorkomen van salmonella
Met ongeveer 150 besmettingen per 1000 inwoners per jaar is Salmonella in ons land de belangrijkste oorzaak van voedselvergiftiging. Toch kan je met een aantal eenvoudige tips het risico op een dergelijke besmetting tot een minimum beperken.
- Respecteer altijd de vervaldatum die op de verpakkingen staat.
- Zorg dat het vlees altijd voldoende verhit is.
- Vlees moet altijd goed gaar zijn. Vermijd dus zeker half gegaarde gerechten.
- Eieren lopen een groot risico om besmet te geraken met de bacterie. Wanneer je gerechten bereidt met rauwe eieren, zorg er dan voor dat deze altijd vers zijn. Gekookte eieren moeten minstens 6 minuten op het vuur staan.
- Wanneer je een ei bakt, zorg er dan voor dat het eiwit en de eierdooier altijd gestold zijn.
- Bewaar eieren altijd gekoeld.
- Een goede hygiëne is onontbeerlijk! Was dus regelmatig je handen voor, tijdens en na de bereiding van het eten.
- Ook de plaats waar je het eten bereidt en de materialen die je hiervoor gebruikt moeten grondig schoongemaakt worden.
- Fruit en groenten moeten altijd goed gewassen worden vooraleer ze geconsumeerd worden.
- Vries nooit reeds ontdooide voeding terug in.
- Bacteriën van rauwe producten kunnen worden overgebracht op reeds bereide producten. Let hier dus steeds mee op!
- Wanneer je een gerecht serveert, moet dit altijd nog voldoende heet zijn. Wanneer de voeding lauw is, hebben bacteriën de gelegenheid om zich snel te vermenigvuldigen.
Als je op restaurant gaat kan je natuurlijk niet weten of de kok bovenstaande tips goed in acht neemt. Toch kan je door een beetje op te letten kijken of het restaurant een goede hygiëne handhaaft. Zijn de tafels proper? Ziet de kok er fris uit? Worden de uitgestalde voedingswaren goed bewaard? Is het eten warm genoeg,…?