Oorzaken van salmonella

Een besmetting met salmonella is in de meeste gevallen te wijten aan onvoldoende hygiëne bij het bereiden van voedingswaren, of de bewaring hiervan. Met name rauw vlees (vooral gevogelte en in mindere mate varkens- en rundvlees), melk, vis en eieren zijn erg gevoelig voor het ontwikkelen van bacteriën. Statistieken hebben uitgewezen dat de besmetting eerder zal optreden in grootkeukens dan in kleinere zaken.

Slechte bewaring en bereiding

Wanneer producten onvoldoende gekoeld bewaard worden, of niet voldoende verhit tijdens de bereiding, kunnen ze besmet geraken met de bacterie. Maar ook het in contact komen van gekookte producten met rauwe producten of met besmette materialen (zoals kookgerief) kan ervoor zorgen dat een salmonellabesmetting ontstaat.

Doden van de bacterie

De bacterie kan enkel gedood worden door de voeding te verhitten tot boven 70°C. Wanneer de voedingswaren ingevroren worden, zal de bacterie niet gedood worden, maar het voorkomt wel dat deze zich gaat vermeerderen.

Niet zichtbaar

Het grote probleem is dat we niet kunnen zien of voeding al dan niet besmet is met de bacterie. Het voedsel zal namelijk niet anders eruitzien, smaken of ruiken wanneer het besmet is met de bacterie. Dit betekent dat wij op geen enkele manier gewaarschuwd kunnen worden voor de besmetting, waardoor er vaak meerdere mensen die ook van het besmet voedsel gegeten hebben, ziek zullen worden.