Salmonella

Iedereen heeft waarschijnlijk al eens gehoord van salmonella en dat het te maken heeft met voedsel, maar wat is het precies, wat zijn de oorzaken en symptomen, en voornamelijk, hoe kan je het behandelen en voorkomen?

Bacteriën

Het woord ‘salmonella’ is in feite een verzamelnaam voor meer dan 2000 soorten bacteriën. Deze bacteriën veroorzaken na infectie bij de mens maag- en darmklachten, zoals gastro-enteritis.

Besmetting

Je kan een infectie met salmonellabacteriën via orale weg oplopen. Dit gebeurt dan door het eten van voedsel wat ermee besmet is, of door contact met besmette dieren. Het is in feite een vorm van voedselvergiftiging. Zo kan je bijvoorbeeld een infectie oplopen door slecht bereide eieren, kip of vlees of door rauwe groenten te nuttigen. Je kan een besmetting dus best voorkomen door goed op de bereidingswijze van vooral eieren en kippenvlees te letten. Het is niet mogelijk om op voorhand te achterhalen of een ei of stuk vlees al dan niet besmet is.

Symptomen salmonella

Zoals hierboven reeds vermeld werd, uit een salmonella-infectie zich vooral in maag- en darmklachten, omdat de besmetting via orale weg wordt opgelopen. De symptomen kunnen gaan van diarree, misselijkheid en buikkrampen tot aan koorts, hoofdpijn en braken. In het slechtste geval kan iemand sterven van uitdroging hierdoor, maar dit komt zeer zelden voor en voornamelijk bij patiënten die zich voor de manifestatie al in een zeer slechte lichamelijke toestand bevonden.

Voorkomen en genezen

De beste manier om een infectie te lijf te gaan is natuurlijk voorkomen dat je besmet geraakt. Dit kan je doen door erop te letten dat het vlees en de eieren die je eet voldoende gekookt zijn zodat eventuele bacteriën die erin zitten, gedood worden. Het is dan nog steeds niet onvermijdelijk dat je besmet geraakt, omdat het voedsel geen bedorven geur zal hebben, is het niet mogelijk om het op voorhand te herkennen.

Loop je een besmetting op, of heb je een van de symptomen, consulteer dan je huisarts. Er zal dan vooral rust worden voorgeschreven, omdat een infectie door het lichaam zelf verwerkt kan worden. Ook is het belangrijk om veel water te drinken, om uitdroging tegen te gaan.