Voorkomen tetanus

Tetanus of kaakklem kun je gemakkelijk voorkomen door je ertegen te laten vaccineren. De basisvaccinatie wordt al aan kinderen op erg jonge leeftijd toegediend. Volwassenen moeten om de 10 tot 20 jaar een herhalingsinenting laten zetten.  In de meeste gevallen gaat het om een gecombineerd vaccin dat ook beschermt tegen difterie.

Een wonde verzorgen

Als je een wonde hebt,  kun je deze ook zo goed mogelijk verzorgen om tetanus te voorkomen.

  • Maak de wonde schoon: spoel de wonde grondig uit met proper water, gebruik zeep om de wonde en het gebied rond de wonde schoon te maken.
  • Denk aan het risico dat je loopt. Als je een prikwonde, een diepe snee of een erg vuile wonden hebt, loop je nog meer risico om tetanus te krijgen. Zoek medische hulp als je wonde diep en vuil is en vooral wanneer je niet zeker bent of je ingeënt bent. Je arts kan de wonde schoonmaken, een antibioticum voorschrijven en je een inspuiting geven met het vaccin.
  • Neem een antibioticum: nadat je de wonde hebt schoongemaakt, zou je een dunne laag antibiotische zalf of crème moeten aanbrengen. Dat zal de wonde niet helpen genezen maar kan infecties wel een halt toeroepen.
  • Bedek de wonde: blootstelling aan de lucht zal de genezing misschien wel bevorderen,  maar verbanden kunnen de wonde proper houden en schadelijk bacteriën eruit houden. Vervang het verband regelmatig.
Lees meer over: antibioticum , kaakklem , klem , tetanus , vaccin , wonde