Oorzaak tetanus
De bacterie die tetanus, wondkramp of kaakklem veroorzaakt wordt Clostridium tetani genoemd. Deze bacterie komt voor in de darmen van plantetende dieren als paarden. Via sporen in de uitwerpselen kan de bacterie zich verder verspreiden. De bacterie wordt dus vaak aangetroffen in gebieden met veel dierlijke uitwerpselen, bij boerderijen bijvoorbeeld. De sporen van de bacterie zijn erg sterk en kunnen jaren overleven. Direct zonlicht zorgt er wel voor dat ze verzwakken.
Tetanus is het gevolg van een infectie van de wonde met de bacterie. De bacterie kan zich enkel voortplanten in omgevingen waar weinig of geen zuurstof aanwezig is. Hoe dieper en smaller de wonde, hoe minder zuurstof er aanwezig is en hoe groter de kans dat je tetanus krijgt. Een prikwond van een vuile nagel is bijvoorbeeld de ideale omgeving voor de tetanusbacterie. Het risico op tetanus wordt ook groter naarmate de wond vuiler is.
De tetanusbacterie maakt een gifstof (toxine) aan die de weefsels aantasten. Die toxine wordt tetanospasmine genoemd en verplaatst zich via de bloedsomloop en het lymfesysteem en veroorzaakt zo de symptomen van tetanus.