Tetanus

Tetanus of kaakklem is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Clostridium tetani. Deze bacterie scheidt een giftige stof uit die leidt tot spierstijfheid en -krampen en uiteindelijk zelfs dodelijk kan zijn. Er bestaat een vaccin tegen tetanus. Dat biedt volledige bescherming tegen de ziekte.

Symptomen tetanus of klem

  • Eerste symptoom: stijfheid van de kaakspier
  • Spierkrampen en spasmen in  kaak, gezicht, rug, buik of borstkas
  • Verdere aantasting van de spieren
  • Slik- en ademhalingsproblemen
  • Hevige krampen in alle skeletspieren
  • Complicaties als koorts, hoge bloeddruk, zweten, incontinentie en hartritmestoornissen

Oorzaak klem of tetanus

De oorzaak van kaakklem is de bacterie Clostridium tetani. Deze bacterie komt voor in de darmen van plantenetende dieren en verspreidt zich via uitwerpselen. Als deze bacterie een wonde kan binnendringen, kan hij tetanus veroorzaken. De bacterie is zelf niet echt gevaarlijk voor de mens, maar scheidt een giftige stof uit die de lichaamsweefsels aantast.

Behandeling

Als de ziekte niet behandeld wordt, is hij dodelijk. Sinds het eind van de jaren ’50 werden Belgen en Nederlanders systematisch gevaccineerd, waardoor het aantal slachtoffers sterk beperkt is. Als je de ziekte toch oploopt, zal de dokter je antitoxinen voorschrijven om de giftige stof die de bacterie aanmaakt te neutraliseren. Je zult ook antibiotica voorgeschreven krijgen.

Voorkomen

Tetanus kun je gemakkelijk voorkomen door je te laten vaccineren. De vaccinatie vindt al plaats bij kinderen op zeer jonge leeftijd, op volwassen leeftijd  moet de vaccinatie om de tien jaar herhaald worden. Het is ook belangrijk wonden goed schoon te maken, de wonde goed te bedekken en op tijd medische hulp te zoeken bij risicovolle wonden.