Voorbereidende grondwerken bij een bouwproject

Vooraleer men kan beginnen aan de bouw van de woning moet het terrein bouwklaar worden gemaakt. Aan de bouw van een woning gaan dus een aantal voorbereidingen vooraf.

De voorbereiding van het bouwterrein

Grondbemaling

Bij een grondbemaling plaatst men pompen om het te veel aan water weg te pompen. Dit doet men ook bij het graven van putten, zwembaden,… enzovoorts. De kosten van de grondbemaling gaan naar de bouwheer.

Het verwijderen van mogelijke obstakels

Met een graafmachine zal de aannemer obstakels uit de grond wegnemen – zoals bijvoorbeeld bomen of wortels van bomen. Indien het om rotsgrond gaat en er meerdere obstakels zijn mag de aannemer deze aanrekenen.

Het afgraven en stapelen van teelaarde

De aannemer stapelt de afgegraven teelaarde op het terrein.

Drainage

Drainage is een term afkomstig uit de waterbouw. Het gaat over het permanent ontwateren van de bodem. Op die manier wordt het waterpeil kunstmatig verlaagd zodat men kan beginnen bouwen op een droge grond.

Droogzuiging

Droogzuiging wordt wederom uitgevoerd door de firma verantwoordelijk voor de waterverlaging. Men zorgt ervoor dat het waterpeil lager komt te staan dan de diepte van de bouwwerken – bijvoorbeeld voor het uitgraven van de kelder.

De grondwerken

De zwarte teelaarde wordt weggegraven door een grondwerker. Daarenboven graaft de grondwerker – aan de hand van het bouwraam – een gat voor de (kruip)kelder en funderingssleuven. De aanvulgrond wordt hierna rondom het huis verspreid.

Andere taken van de grondwerker

De sleuven voor de riolering worden ingegraven, alsook een septische put en stookolietank. Tenslotte wordt het terrein gelijk gemaakt en als de woning klaar is wordt er eventueel nog grond aangevoerd.