De grondwerken
Vooraleer men begint aan de eigenlijke bouw van het huis, moet men het terrein afgraven. Dit gebeurt in twee fases: Eerst graaft men de teelaarde af. Meestal stapelt men deze aarde op zodat deze kan gebruikt worden voor latere aanleg rondom de woning. Vervolgens gaat men het bouwraam zetten op de draagkrachtige bodem. Hiervoor moet de architect aanwezig zijn. Dan volgt de tweede fase: je moet beslissen wat je doet met de afgegraven bodem. Een deel ervan kan je later immers nog gebruiken om de bouwput in te vullen.
Wanneer een bodemattest bij grondwerken?
Het is sinds 1 januari 2004 verplicht om bij grondverzet van meer dan 250 m³ een bodemattest aan te vragen. Een bodemattest is een getuigschrift van de – al dan niet – verontreiniging van de grond. Gronden die op de bodem worden opgeslagen behoeven echter geen bodemattest. De aannemer zorgt voor het bodemattest en de administratie hier rond. De procedure loopt als volgt:
- Er wordt een grondstaal genomen
- De bodembeheersorganisatie onderzoekt het staal
- Die maakt een evaluatie van de grond en legt eventueel saneringsmaatregelen op wanneer de grond blijkt vervuild te zijn.
- Houd er rekening mee dat deze administratie extra tijd en kosten met zich mee kan brengen. Omgekeerd geldt ook dat wanneer je grond moet laten aanvoeren je recht hebt om een bodemattest te vragen. Zo ben je zeker van de kwaliteit van de grond.
De grondwerker
De grondwerker is verantwoordelijk voor de afbraakwerken en het uitgraven van een fundering. Bij een grondwerker kan je ook terecht voor:
- De verwijdering van obstakels zoals bomen en wortels
- Aanvullingswerken
- Het aanleggen van een riolering. Dit is ook het geval voor renovatiewerken waar de grondwerker het rioleringsnet renoveert. De renovatie is nodig bij oudere gebouwen omdat de riolering mogelijk wat beschadiging heeft opgelopen doorheen de jaren
- De plaatsing van de werfverharding
- De plaatsing van de stookolietank, septische put, regenwaterput en waterzuiveringsinstallatie
- Verhardingen te laten plaatsen voor bijvoorbeeld de oprit en paadjes
- Het nemen van grondstalen en de verwerking van grond die vervuild is