Een teveel aan grondwater
Teveel aan grondwater
Op bijna ieder bouwterrein is er te veel aan grondwater. De meeste architecten en aannemers opteren daarom voor een drainageleiding rondom de kelder en om vervolgens het grondwater te draineren via de riolering. Dit is echter sinds kort verboden omdat het negatieve gevolgen heeft voor de lokale waterhuishouding. Daarenboven kan zo’n drainage de stabiliteit van de woning in gevaar brengen. Dit is voortaan bij wet verboden.
Grondwater terug infiltreren in de grond
Het Vlaams reglement betreffende milieuvergunning (Vlarem) legt op dat het bodemwater zo veel mogelijk terug in de grond moet worden geïnfiltreerd – om de grondwaterspiegel terug op peil te brengen en geen schade toe te brengen aan de lokale waterhuishouding. Indien dit echter niet haalbaar is (bijvoorbeeld wegens technische belemmeringen) zegt Vlarem dat het grondwater moet worden afgevloeid naar het bijzijnde regenwaterstelsel.
Toch lozen in de riolering?
De lozing op het rioleringsnetwerk is enkel toegestaan indien bovenstaande opties niet haalbaar zijn. Wanneer het opgepompte grondwater meer dan 10 m3/u en de riolering aangesloten is op een waterzuiveringssysteem is er meer nodig dan enkel de goedkeuring van de gemeente. De grote hoeveelheden grondwater kunnen de zuiveringsresultaten op de installatie in het gedrang brengen of het rioleringsstelsel overbelasten. Daarom dien je een schriftelijke toestemming aan te vragen bij Aquafin. Aquafin is een onderneming die in opdracht van het Vlaams Gewest de zuivering van oppervlaktewateren voor zich neemt.
Het waterdebiet meten
Aannemers zijn verplicht sinds 1 januari 2010 om bij bemaling van grondwater een debietmeter te plaatsen en de hoeveelheden opgepompt grondwater te meten. Het programmadecreet zegt: "Elke conform het decreet betreffende de milieuvergunning d.d. 28 juni 1985 vergunde of gemelde grondwaterwinning moet uitgerust zijn met een debietmeting en registratie van de opgepompte hoeveelheid grondwater."