Voor- en nadelen van houtskeletbouw

Wie een nieuwbouwwoning wilt neerzetten, staat best even stil bij de verschillende mogelijke bouwmethodes. Hierbij dien je rekening te houden met een hele reeks uiteenlopende factoren, en elke bouwmethode heeft zijn voor- en nadelen. Eén van die methodes is houtskeletbouw. Zoals we al wel uit de term kunnen afleiden, bestaat het geraamte van het huis uit een houten constructie. Deze manier van bouwen heeft heel wat voor- en nadelen. Een opsomming van deze voor- en nadelen kan je hieronder lezen.

De voordelen

Energiezuinig en warmte-isolerendOm te beginnen bezit hout uitstekende thermische eigenschappen, waardoor deze bouwmethode relatief energiezuinig is. Hout slaat immers warmte op, wat in de winter een groot voordeel is. Daarbij kunnen de wanden zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde worden geïsoleerd en worden afgewerkt met gipsplaten. Nog een belangrijk voordeel is de mogelijkheid om koudebrugvrij te bouwen. Dat wil zeggen dat zwakke schakels in de warmte-isolatie, zoals in de buurt van dorpels of balkons, vermeden worden. De combinatie van het houten raamwerk en de goede isolatiemogelijkheden resulteert in een zeer gunstig energieverbruik. 

Lichte constructie

Een houtskeletbouw is lichter dan traditionele woning, wat meerdere voordelen met zich meebrengt. Vooreerst kunnen de funderingen lichter zijn en eenvoudiger uitgevoerd worden. Dat kan de totale kostprijs enorm drukken. Daarbij is een houten geraamte ideaal voor een minder draagkrachtige bodem. 

Vochtregulerend

In tegenstelling tot traditionele nieuwbouw met beton-, pleister- of metselwerk, is houtskeletbouw bijna geen droogtijd nodig. Hout heeft van nature goede vochtregulerende eigenschappen: waterdamp wordt afgestaan en opgenomen naarmate de luchtvochtigheid van de omgeving stijgt of daalt. Hierdoor kamp je minder snel met condensatieproblemen. BrandveiligHoutskeletbouw wordt meestal ten onrechte als brandonveilig beschouwd. Bij brand is de verkoolde laag die aan de buitenkant van het hout ontstaat echter een ideale beschermingslaag die een snelle uitbreiding van de brand tegenhoudt. Bovendien wordt het geraamte nog eens behandeld om de vuurvastheid te verbeteren en beschermd met gipsplaten. Hout is dus zeker niet minder brandveilig dan andere materialen.

Snel

Het houten skelet wordt deels geprefabriceerd, waardoor minder arbeidsuren verloren gaan op de werf zelf. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de arbeiders veel minder afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. 

Bouwpremies

Energiezuinige bouwtechnieken geven recht op verschillende premies. Kijk even op de website van de Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid voor meer informatie hierover.
De nadelen

Geluidsdichtheid

Een goede geluidsisolatie is onmisbaar, en hier moet je extra goed op letten wanneer je houtskeletbouw overweegt. Geluidsoverlast kan immers een groot probleem vormen en dit kan beter voorkomen dan genezen worden.Warmte-opslagZoals al vermeld, slaat hout snel warmte op. Wat in de winter dus een voordeel is, kan op een hete zomerdag al snel in een nadeel omslaan. Een goed ventilatiesysteem is dus stellig aan te raden. Mits de nodige maatregelen op tijd genomen worden, hoeft dit dus niet per se een nadeel te zijn.