Houtskeletbouw: techniek
Zoals de benaming al laat vermoeden, wordt bij houtskeletbouw het geraamte uit houten stijlen geconstrueerd. Het is een constructie die ingewikkeld in elkaar zit. Daarom worden hieronder enkele belangrijke punten van de opbouw en techniek van houtskeletbouw kort uiteengezet.
Houtsoorten
Om te beginnen moet een bepaalde houtsoort gekozen worden om het raamwerk uit op te trekken. In de meeste gevallen gaat het om naaldhout. De redenen hiervoor zijn vooral ecologisch van aard. Het is een houtsoort die het milieu nauwelijks belast, zowel tijdens de winning, de productie, het gebruik als de afvalfase. Naaldhout is veel duurzamer dan loofhout door haar snelle groei, en op die manier is het een snel vernieuwbare grondstof.
Ook de technische eigenschappen spelen uiteraard een rol. Hoewel naaldhout minder constructieve eigenschappen heeft dan loofhout (buigsterkte, druksterkte, enz.), is het mits juist toegepast langdurig bestand tegen vocht, corrosie en chemische middelen. Ook bij brand behoudt het gedurende lange tijd zijn sterkte-eigenschappen.
De meest duurzame houtsoort uit deze groep is het Noors Grenenhout, zoals de Roodnoorse den.
De bekleding van het raamwerk
De bekleding van het geraamte met platen kan zowel op de werf als in de fabriek gebeuren. Er zijn verschillende materialen mogelijk, waaronder multiplex, cementplaten (stevig en vochtbestendig) of Oriented Strand Board (flexibeler), en gipskartonplaten als binnenbekleding.
De afwerking
Aan de buitenzijde worden de muren meestal afgewerkt met bakstenen. Een andere mogelijkheid voor de afwerking zijn bepleistering. Dit is echter niet mogelijk direct tegen de houten platen. Eerst moet er een glasvliesdoek geplaatst worden, waarna de muur voorzien kan worden van crépi of pleisterkalk. Nog een andere optie is de afwerking met houten beplanking. Elk van deze mogelijkheden geeft de woning een volledig andere uitstraling, dus de keuze van de afwerking zal afhangen van je persoonlijke voorkeur en de omgeving waarin je gaat wonen.
De isolatie en vochtregulering
De holle ruimten in het raamwerk worden opgevuld met isolatiemateriaal, wat toestaat hoge isolatiediktes te halen. Dit volstaat echter niet. Er moet lucht- en winddicht gebouwd worden volgens het damp-opensysteem. Je kan van winddicht spreken wanneer er geen lucht van buiten naar binnen kan. Er moet sprake zijn van stilstaande lucht. Daarnaast gebeurt de luchtdichting aan de binnenzijde. Er mag wel een zekere hoeveelheid waterdamp doorstromen, om condensatieproblemen te vermijden. Hiervoor worden dampremmers gebruikt, die geen lucht, maar wel een kleine hoeveelheid waterdamp doorlaten.
Leidingen
Houtskeletbouw leent zich ideaal voor het verwerken of inbouwen van de leidingen in de constructie zelf. Leidingen, maar ook kabels, kunnen moeiteloos weggewerkt worden in de holle ruimtes van het houten raamwerk.