Houtskeletbouw

Er bestaan vele verschillende bouwmethodes, en elke manier van bouwen is de beste manier in een bepaalde omgeving. Om te kunnen beslissen welke methode voor jou het meest geschikt is, is het aan te raden om de belangrijkste informatie van alle mogelijke bouwmethodes in te winnen. Dit artikel gaat wat dieper in op het principe van houtskeletbouw. Zoals de term al laat vermoeden, bestaat het geraamte van dergelijk huis uit een houten constructie. Hieronder volgt een opsomming en korte beschrijving van de belangrijkste kenmerken. 

Isolatie

Om te beginnen bezit hout uitstekende thermische eigenschappen, waardoor deze bouwmethode relatief energiezuinig is. Hout slaat immers warmte op, wat in de winter een groot voordeel is. Daarbij kunnen de wanden zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde worden geïsoleerd en worden afgewerkt met gipsplaten. Nog een belangrijk voordeel is de mogelijkheid om koudebrugvrij te bouwen. Dat wil zeggen dat zwakke schakels in de warmte-isolatie, zoals in de buurt van dorpels of balkons, vermeden worden.  De combinatie van het houten raamwerk en de goede isolatiemogelijkheden resulteert in een zeer gunstig energieverbruik. 

Constructie

Een houtskeletbouw is lichter dan traditionele woning, wat meerdere voordelen met zich meebrengt. Vooreerst kunnen de funderingen lichter zijn en eenvoudiger uitgevoerd worden. Dat kan de totale kostprijs enorm drukken. Daarbij is een houten geraamte ideaal voor een minder draagkrachtige bodem. 

Vochtregulering

In tegenstelling tot traditionele nieuwbouw met beton, pleister- of metselwerk, is houtskeletbouw bijna geen droogtijd nodig. Hout heeft van nature goede vochtregulerende eigenschappen: waterdamp wordt afgestaan en opgenomen naarmate de luchtvochtigheid van de omgeving stijgt of daalt. Hierdoor kamp je minder snel met condensatieproblemen.

Brandveiligheid

Houtskeletbouw wordt meestal ten onrechte als brandonveilig beschouwd. Bij brand is de verkoolde laag die aan de buitenkant van het hout ontstaat echter een ideale beschermingslaag die een snelle uitbreiding van de brand tegenhoudt. Bovendien wordt het geraamte nog eens beschermd met gipsplaten. Hout is dus zeker niet minder brandveilig dan andere materialen. 

Geluidsdichtheid

Een goede geluidsisolatie is onmisbaar, en hier moet je extra goed op letten wanneer je houtskeletbouw overweegt. Geluidsoverlast kan immers een groot probleem vormen en dit kan beter voorkomen dan genezen worden.

Kostprijs

De kostprijs van houtskeletbouw verschilt niet al te veel van de prijs van een traditionele nieuwbouw. Wie handig is, kan de uiteindelijke prijs wel nog heel wat drukken door zoveel mogelijk zelf te doen.
Lees meer over: bouwen , geraamte , hout , houtskeletbouw , isolatie , nieuwbouw