Vochtproblemen

Ongeveer iedereen die een woning heeft krijgt er vroeg of laat mee te maken: vochtproblemen. Deze lekken hebben verschillende oorzaken en vereisen dan ook specifieke oplossingen. Hieronder sommen we enkele risicogebieden op en gaan we na hoe je je er best tegen kan beveiligen. Er gaat immers niets boven een gezonde woonomgeving.

Oude huizen

Vooral bij oudere huizen is opstijgend vocht oorzaak nummer één van ongemakken. De bakstenen zijn te poreus geworden en het volstaat niet langer om de problemen te verdoezelen met een likje verf. Succes is enkel gegarandeerd als je er een specialist bijroept om de lekke muur te injecteren met een speciale vloeistof. 

Nieuwe huizen

Condensatie is de voornaamste oorzaak van vochtproblemen. Het fenomeen condensatie is het gevolg van warme, natte lucht die in contact komt met een koud oppervlak. Wanneer je een bad neemt, kookt of zelfs maar ademt worden op langere termijn vaak vochtproblemen gecreërd. Ironisch genoeg zou dit net vaker voorkomen bij nieuwe huizen omwille van de slechte ventilatie via extra dikke beglazing en het dichten van alle kieren. Zorg dus voor een betere ventilatie om schimmels te voorkomen en in een gezonder huis te leven.

Plaatsgebonden vochtproblemen

Afhankelijk van hoe je woning is ingericht maak je meer kans op vochtproblemen.

Om te beginnen is een plat dak vaak oorzaak van problemen omdat de weersomstandigheden hier fel op inspelen. Om dit tegen te gaan kan je best een firma raadplegen.

Ook kelders zijn frequent onderhevig aan waterproblemen. Ideaal gezien wordt er dan een binnenbekuiping geplaatst.

Bij de schoorsteen tenslotte zijn er ook regelmatig vochtplekken te bespeuren omwille van de constante condensatie. Mogelijk brengt een binnenbuis hier soelaas.

Lees meer over: condensatie , ventilatie , vocht , vochtproblemen