Vocht in de kelder
Je hebt last van vocht in je kelder? Dan ben je niet de eerste en zal je ook niet de laatste zijn. Er zijn immers vele oorzaken hiervoor. Als je er weer een aangename ruimte van wil maken, moet je in eerste instantie de symptomen herkennen en er in tweede instantie reageren. Een vochtige kelder is immers zeer ongezond.
Redenen te over voor de last
Van alle plaatsen in een huis is de kelder een van de meest kwetsbare onderdelen als het over vochtproblemen gaat. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van een hoog waterpeil, spatwater, te grote waterdruk op de wanden of op de kelderplaat, bouwvocht, lekken in afvoeren, rioleringen, leidingen...
Steeds zelfde gevolg
Wat de reden van de vochtproblemen ook is, de gevolgen zijn hetzelfde. Het metselwerk van je kelder zal het stilaan begeven door allerlei chemische processen. Dit brengt grote gevaren mee voor de stabiliteit van de bovenbouw van je huis.
Daarnaast wordt je kelder zelf ook absoluut niet meer aangenaam om in te komen. Het wordt een habitat voor schimmels en andere micro-organismes die de omgeving aantasten. De huiszwam zal bijvoorbeeld het hout aantasten en is moeilijk uit te roeien.
Gezondheid boven alles
Vocht in de kelder is niet enkel slecht voor je huis, het is ook ongezond voor de mensen die er in wonen. Een vochtige, onverluchte kelder is op zich al niet aangenaam, maar wordt voor mensen met reuma en astma zelfs gevaarlijk. Bovendien zal ongedierte ook sneller gedijen in zulk een omgeving.
Beter voorkomen...
Daarom kan je maar beter zorgen dat je kelder genoeg ventilatie krijgt. Dit kan je doen aan de hand van ventilatieroosters of via buizen. Bovendien zijn er veel producten te vinden die vochtwerend werken. Deze leggen een extra laagje op het metselwerk van de kelder waardoor vochtproblemen verholpen zouden moeten zijn. Op die manier kan je onbezorgd naar je kelder trekken.