Barsten in pleisterwerk repareren
Niets is vervelender en lelijker dan barsten in het pleisterwerk. Ze laten zich slecht schilderen en zelfs indien je alles opnieuw stukadoort, kunnen oude gaten heropduiken. Toch komen ze vaak voor en zijn ze op zich niet zo moeilijk dicht te maken.
Ontstaan
Gaten en scheuren kunnen op verschillende manieren ontstaan. Onschuldige oorzaken kunnen het uitzetten van de gebruikte materialen zijn of de verdamping ervan. Ernstigere scenario’s vinden hun oorsprong in bijvoorbeeld fouten bij het ontwerp of tijdens de bouw, waardoor bepaalde punten in het bouwwerk overbelast worden. Het is in ieder geval belangrijk de ontwikkeling van een barst even in de gaten te houden vooraleer je er iets aan doet.
Herstelling
Kleine krimpbarstjes zijn het makkelijkst te herstellen. Ze duiken op indien materialen gebruikt werden die veel vocht bevatten en onder invloed van de temperatuur gezwollen of gekrompen zijn.
De reparatie van barsten of scheuren begint steeds met een voorbereiding. Ze moeten eerst bewerkt worden zodat het gat wat groter wordt en de vulling zich makkelijker aan de muur hecht. Daarna moet het gat gestofzuigd worden, zodat het vrij is van vuil. Tot slot moeten de barsten bevochtigd worden, zodat de ondergrond het water uit het vulmiddel niet absorbeert. Zijn deze voorbereidingen achter de rug, dan kan de barst gedicht worden. Dit gebeurt best met een identiek materiaal. Er zijn in de meeste doe-het-zelf zaken echter ook polyvalente producten te vinden, die in combinatie met diverse materialen bruikbaar zijn.
Afwerking
Wanneer het vulmiddel helemaal droog is, moet het afgeschuurd worden. Dit kan zowel manueel als machinaal gebeuren. Vervolgens wordt er een afwerkingslaag op aangebracht.
Reparatie door vakman
Barsten naast openingen, boven lateien en onder draagbalken kunnen complexere oorzaken hebben en worden best eens bekeken door een vakman. Je kan ze immers wel zelf dichten, maar ze blijven bestaan en kunnen op lange termijn ernstige gevolgen hebben.