Vloerisolatie: een geschikte taak voor de doe-het-zelver?
Vloerisolatie aanbrengen bij een renovatie is niet simpel, maar het resultaat is de moeite waard. De werkwijze voor vloeren op volle grond verschilt van de aanpak van vloeren boven een ruimte. In het eerste geval kan je beter een specialist aanstellen, maar in het tweede geval kan je de isolatiewerken zelf tot een goed einde brengen.
Vloerisolatie boven een ruimte
Vloerisolatie is onmisbaar boven ruimtes zonder verwarming, zoals kelders en kruipkelders. In dit geval kan je het isolatiemateriaal vrij gemakkelijk aanbrengen tegen de onderkant van de vloer met behulp van plakpennen of isolatienagels. Plakpennen kan je plaatsen met een montagekit en isolatienagels moet je inboren. De isolatiewerken zullen moeizamer verlopen als er leidingen bevestigd zijn aan de onderkant van de vloer.
Vergeet niet dat isolatie het beste resultaat oplevert in een totaalpakket:
- Kieren en tochtgaten moet je altijd afdichten.
- Ook het vloerluik kan je isoleren. Plaats een isolatieplaat tegen de onderkant en gebruik zelfklevende tochtstrips voor de randen.
Vloerisolatie boven volle grond
Laat isolatie boven volle grond over aan professionals. Doe-het-zelfwerk is in dit geval geen aanrader om twee redenen:
- Bij het openbreken van de vloer moet je opletten dat je de leidingen niet beschadigt. Bovendien creëer je veel afval.
- Als je het vloerniveau gelijk wil houden, ben je gebonden aan de bestaande opbouwhoogte. Daarom moet je een voorbereidende berekening maken van de dikte van de totale vloeropbouw, een moeilijke opgave als je geen specialist bent.
Je kan ook kiezen om een isolatieplaat aan te brengen bovenop de bestaande vloer en deze te bedekken met een nieuwe vloerafwerking. Dit is evenmin een gemakkelijke optie, want je zal ook verplicht zijn om deuren en trappen aan te passen aan het nieuwe vloerniveau.