Vaccinatie baarmoederhalskanker
De veroorzaker van baarmoederhalskanker is het humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan meer dan 100 HPV’s, maar die leiden niet allemaal tot kanker.
Het is mogelijk je te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV) en dus ook tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin biedt bescherming tegen HPV 16 en 18, de types die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de baarmoederhalskankers. Er zijn twee verschillende HPV-vaccins op de markt, Gardasil en Cervarix. Gardasil beschermt ook tegen HPV 6 en 11, die verantwoordelijk zijn voor 90% van de genitale wratten.
Een vaccinatie is het meest efficiënt als deze gebeurt in de jaren voor het eerste seksuele contact. De kans dat er dan reeds een infectie met HPV heeft plaatsgevonden, is dan immers erg klein. De vaccinatie tegen het humaan papillomavirus wordt daarom aangeraden aan alle meisjes tussen 10 en 13 jaar. Voor een totale bescherming zijn drie injecties noodzakelijk.
De vaccins zijn nog vrij nieuw. Of ze een levenslange bescherming bieden, is dus nog niet bekend. Een vaccinatie zou bescherming bieden tegen 70% van de soorten baarmoederhalskanker.
De kans op baarmoederhalskanker wordt met het vaccin dus wel kleiner, maar het risico is niet volledig uitgesloten. Daarom is het belangrijk bij ieder gynaecologisch onderzoek een uitstrijkje te laten nemen.