Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is kanker van de baarmoederhals of cervix. Het is een van de kankers die het vaakst voorkomt bij de vrouw. In tegenstelling tot andere kankers, wordt baarmoederhalskanker veroorzaakt door een virus. Als baarmoederhalskanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, kan het doorgaans goed behandeld worden.
Symptomen baarmoederhalskanker
In een vroeg stadium vertonen patiënten doorgaans geen symptomen. Later kunnen er klachten ontstaan als:
- Vaginale bloedingen
- Vaginale uitscheiding
- Pijn aan het bekken/pijn tijdens seks
Oorzaak baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is een van de weinige kankers die veroorzaakt wordt door een virus, het humaan papillomavirus. Twee types van dit virus, waarvan meer dan 100 soorten bestaan, veroorzaken baarmoederhalskanker. Zij veranderen de normale cellen van het slijmvlies in de baarmoederhals en -mond te veranderen in afwijkende cellen, waarvan sommige zich kunnen ontwikkelen tot kankercellen. Dit proces kan 10 à 15 jaar duren.
Behandeling
In een voorstadium van de ziekte is het nog mogelijk de aangetaste cellen te verwijderen door een kegelvormig stukje uit de baarmoederhals te verwijderen. Als de ziekte verder gevorderd is, is een chirurgische verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie) vaak noodzakelijk. Bij uitzaaiingen moet vaak nog meer weggehaald worden. Bij uitzaaiingen naar de lymfeklieren, is bestraling na de operatie nodig. Die bestraling kan ook gecombineerd worden met chemotherapie.
Vaccinatie
Het is mogelijk je te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat vaccin kan best aan meisjes tussen 10 en 13 jaar gegeven worden, bij wie de kans op besmetting met het virus nog erg klein is. Het vaccin kan is efficiënt tegen 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.