Tuinaanleg

Er zijn tal van mogelijkheden om je tuin zo te maken als jij hem graag hebben wilt. Als je een tuin aanlegt heb je ruime keuze uit verschillende bloemen en planten, bomen en struiken. Je kan tuinpaden maken of zelfs een vijver plaatsen. Hier volgen een paar handige tips die je kunnen helpen om een verzorgde tuin met gezonde planten te krijgen.

De beste tijd voor tuinaanleg

Een tuin kan je best aanleggen in de lente of in de herfst. Het voordeel van de lente is dat de dagen lang en zonnig zijn. Het nadeel is dat dan het onkruid ook snel groeit. In de herfst heb je niet zo veel last van onkruid, maar je loopt wel het gevaar dat vroege vorst het kiemende graszaad beschadigt. Om het gras te bemesten kan je best een eerste dosis mest geven in maart of april en een halve dosis in oktober of november.

Gazon

Nadat je gras gezaaid hebt, duurt het 20 tot 30 dagen tot dat uit de grond komt. Wacht tot het gras ongeveer 8 cm hoog is voordat je het voor het eerst afmaait. Bij de eerste keer is het ook belangrijk om het niet te kort te maaien. Gebruik ook af en toe een verticuteerhark voor je gazon. Daarmee zorg je ervoor dat er weer voldoende lucht en water bij de wortels van het gras kan komen.

Gevaar van wortels

Als je bomen of grote struiken wilt planten, moet je eraan denken dat de wortels groot en sterk worden. Je kan ze daarom best niet boven een riolering of vlaak naast je huis zetten. De wortels zijn namelijk in staat om rioleringsbuizen, funderingen of tuinpaden te beschadigen.

Planten beschermen in de winter

Sommige planten hebben in de winter bescherming tegen de vrieskou nodig. Die bescherming kan je ze gemakkelijk geven door de voet van de plant met stro, turfmolm of dennentakken te bedekken. Als het om erg zwakke planten gaat, kan je een koker maken rond de plant. De koker vul je dan op met stro of bladeren. Zo komen je planten de winter zeker door.

Lees meer over: gazon , struiken , tuin , tuinaanleg