De ideale pergola voor jouw tuin

Als je niet helemaal tevreden bent met je tuin, dan mist hij vast iets. Al eens gedacht aan een pergola begroeid met klimplanten? Niet alleen ziet het er prachtig uit, het vervult ook nog een aantal andere taken. 

Doel

Naast het goeie uitzicht geeft een pergola ook een schaduwplek in je tuin. Als je hem strategisch plaatst, heb je op elk moment van de dag een stukje schaduw. Zorg er wel voor dat je pergola groot genoeg is, anders is de schaduwplek nutteloos.

Heb je een betegeld plaatsje in je tuin waar je vanaf wil, dan kun je daar ook een pergola op zetten. Je zult zien dat het er veel beter zal uitzien. Daarnaast is een pergola ook goed om een grote tuin in verschillende delen te splitsen, met een doorgang onder een klimplantenboog.

Bouw

Het is moeilijk om de perfecte pergola voor je tuin te kopen. Geen zorgen, je kunt er een op maat laten maken of je kunt het zelf doen. Het belangrijkste is het juiste materiaal kiezen. Pergola's worden soms uit metaal gemaakt maar de meeste zijn van hout. Je hebt de keuze tussen gewaxt hout of hardhout. Hardhout, zoals bankirai, kan tot 30 jaar zonder behandeling meegaan.

Een pergola bestaat uit drie delen: verticale balken die in de grond geplaatst worden (staanders), de balken die er horizontaal op geplaatst worden (liggers) en de korte balkjes die haaks op de liggers geplaatst worden (ruiters). Eventueel kun je de liggers en staanders verstevigen met balkjes die schoren genoemd worden.

Beplanten

Als je pergola uit het juiste materiaal, met de juiste grootte en op de juiste plaats staat kun je de klimplanten zetten. Plant ze dicht genoeg bij de voet van de staanders zodat ze snel vat hebben op het hout. 

Bespan je pergola met betongaas om de plant meer grip te geven. Wil je geen gaas hebben dan kun je om de zoveel tijd de top van de plant vastbinden zodat ze weer omhoog kan groeien. Doe dit regelmatig, want een klimplant raakt snel buiten controle.

Lees meer over: balken , hardhout , hout , klimplanten , pergola , schaduw