Aanleg van het gazon

Voordat je een gazon aanlegt, moet je beslissen of je zelf gras wilt zaaien of liever grasmatten wilt kopen.

Zaaien

Een voordeel van zaaien is dat het veel goedkoper is dan grasmatten leggen. Ook kan je het graszaad zelf samenstellen zodat het past bij je bodem. Een nadeel is dat er samen met het gras ook onkruid opschiet. Voordat je een gazon aanlegt, kan je de grond best eerst voorbereiden. De ondergrond moet luchtig, goed doorlatend, maar ook stabiel zijn. Voordat je begint met zaaien, moet je al het onkruid van het terrein verwijderen. Dan kan je de bodem verrijken door aangepaste meststoffen onder te spitten. Maak daarna de omgewoelde grond effen en druk hem goed aan. Als je dit een paar keer herhaalt, heb je later minder kans op verzakkingen. Nu is het terrein klaar en kan je beginnen met zaaien.

Grasmatten

Het grote voordeel van grasmatten is dat je vanaf het begin een mooi, evenwichtig gazon hebt. Een nadeel is dan wel dat de grassoort van de grasmatten al samengesteld is en dat je het dus niet kan aanpassen aan je eigen bodem. Ook bij het leggen van grasmatten moet de ondergrond onkruidvrij, effen en goed aangedrukt zijn. Daarna maak je de bovenste laag van de grond een beetje losser, zodat er een goed contact kan ontstaan tussen de grasmat en de ondergrond. 

Het is belangrijk om de grasmatten zo snel mogelijk na de levering te plaatsen. Je mag ze niet plaatsen als het warmer is dan 25°C en het mag ook niet regenen. Het gras zou anders namelijk kunnen verstikken. De bodem moet lichtjes vochtig zijn. Rol dan de matten uit en zorg ervoor dat de naden van de matten goed op elkaar aansluiten. Druk de grasmatten goed aan. De eerste twee weken na het leggen van de matten moet je ze regelmatig besproeien. Daarna is het gras voldoende ingegroeid om zelf water uit de bodem te halen. Na twee tot drie weken kan je het gras voor het eerst maaien. Let er wel op dat je het nooit korter dan 3 cm maait.
Lees meer over: gazon , gras , grasmatten , zaaien