Tips bij het geven van borstvoeding
Veel moeders willen hun kindje borstvoeding geven. Borstvoeding heeft verschillende voordelen: je hebt het altijd bij de hand, er groeit een speciale band tussen jou en je baby, moedermelk bevat beschermende stoffen, … Maar borstvoeding geven is niet altijd even eenvoudig. Deze tips kunnen je helpen de voedingssessie makkelijker te laten verlopen.
Voor het kindje
Om te beginnen is het belangrijk dat je kindje een eigen drinkritme ontwikkelt. Dit kan niet als je je aan strakke voedingsschema’s houdt. Baby’s hebben verschillende manieren om duidelijk te maken dat ze honger hebben. Houd deze signalen goed in de gaten en laat hem drinken op de momenten dat hij er om vraagt. Dit vraagt natuurlijk een extra inspanning van de moeder. Om ook ’s nachts aan de wensen van je baby te voldoen, is het aangeraden hem op je slaapkamer te laten slapen.
De eerste paar weken zijn fopspenen afgeraden. Doordat het kindje zijn zuigtechniek moet aanpassen, kan tepel-speenverwarring optreden, wat een negatief effect heeft op zijn drinktechniek. Ook bijvoeding uit flesjes moet de eerste weken vermeden worden, ook om tepel-speenverwarring te voorkomen. Wil je je kindje toch bijvoeding geven, probeer dit dan via vingervoeden.
Let er ook op dat de neus van je kindje altijd vrij is. Je baby moet tijdens het drinken het tepelhof in zijn mond nemen. Om een belemmering van de ademhaling te voorkomen, druk je met je vingers aan weerszijden van de tepel.
Voor mama
Tijdens de zwangerschap moet je als moeder gezond en evenwichtig eten. Dit blijft gelden tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Blijf ook na de bevalling gezond eten en begin zeker niet aan een dieet.
Het is soms moeilijk een comfortabele positie te vinden om borstvoeding te geven. Een zittende positie is de meest comfortabele houding. Het hoofdje van je baby steunt op je arm en doordat zijn gelaat al naar de borst gedraaid is, moet je kindje zijn hoofd niet draaien. Met een kussen kan je de arm waarop je kindje rust ondersteunen.
Borstvoeding geven is een kwestie van oefenen met je kindje. Eenmaal jullie doorhebben hoe het werkt, is het vrij eenvoudig. Lukt het echt niet, kan je altijd hulp vragen aan verpleegsters of aan vrienden en familie. Hun hulp en advies helpt je misschien erg vooruit. Vergeet echter niet op jezelf te blijven vertrouwen en samen met je kindje te blijven zoeken naar de beste manier om borstvoeding te geven.