Tempeh

Tempeh of tempé is een koek van sojabonen, die oorspronkelijk uit Indonesië komt.

Bereiding tempeh

De vleesvervanger tempeh bestaat uit koek van sojabonen en wordt gemaakt door gepelde sojabonen te weken, te koken en vervolgens te fermenteren met een rhizopuscultuur. Dat wil zeggen dat ze vermengd worden met de gekweekte schimmel rhizopus oligosporus. De fermentatie duurt twee dagen. Door de rhizopuscultuur zullen de sojabonen samenklitten tot een koek.

Soms heeft de tempeh zwarte fermentatievlekjes. Deze zijn ongevaarlijk en volstrekt normaal. Tempeh heeft een erg vaste textuur.

Smaak

Tempé heeft een nootachtig aroma. Het wordt op smaak gebracht met behulp van kruiden, specerijen, sausen, enz.

Koken

Tempeh kan in kleine blokjes of plakjes gesneden worden en zo gefrituurd of in olie gebakken worden tot hij een goudgele kleur krijgt. Daarna kan hij in alle soorten gerechten gebruikt worden (pasta, soep, salades, rijstschotels, enz.). Tempeh kan op smaak gebracht worden door het te marineren.

Voordelen

  • Tempeh wordt, in tegenstelling tot tofu, gemaakt van hele sojabonen. Daardoor is het product rijk aan vezels.
  • Tempeh bevat veel eiwitten (ongeveer 19%)
  • Tempeh bevat erg veel voedingsstoffen: mineralen als ijzer, calcium, fosfor, kalium, zink, mangaan, magnesium en vitaminen uit de B-groep, foliumzuur, nicotinezuur, vitamine A, biotine, pantotheenzuur
  • Tempeh bevat geen cholesterol en veel onverzadigde vetzuren
  • Tempeh bevat weinig calorieën