Soorten vleesvervangers

Er bestaan kant- en klare vleesvervangers, maar ook andere producten kunnen zeker als vleesvervanger gebruikt worden. Wij zetten hier op een rijtje welke dat precies zijn.

Eieren

Eieren zijn een goede bron van eiwitten, ijzer en B-vitaminen. Eieren kunnen dienen als vleesvervanger, maar kan je beter niet dagelijks eten omdat ze veel cholesterol bevatten. De aanbevolen hoeveelheid is drie eieren per week. Volwassenen kunnen een portie van 100 gram vlees vervangen door twee eieren.

Noten en zaden

Noten en zaden bevatten veel voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetten en ijzer. Je kan ze verwerken in een warme maaltijd of als pasta op de boterham smeren. Noten bevatten wel erg veel calorieën. Volwassenen kunnen een portie vlees van 100 gram vervangen door 40 gram noten of zaden.

Peulvruchten

Peulvruchten als erwten, bruine en witte bonen, kapucijners, linzen, enz. kunnen in allerlei maaltijden verwerkt worden, van eenpansgerechten over maaltijdsoepen tot maaltijdsalades. Volwassenen kunnen een portie van 100 gram vlees vervangen door 75 gram peulvruchten.

Tofu en tempeh

Tofu en tempeh worden beiden gemaakt uit sojabonen. Tempeh kan gefrituurd of gebakken worden en zo in gerechten verwerkt worden, tofu kan ook gebakken of gefrituurd worden, maar kan ook rauw gegeten worden.

Seitan

Seitan wordt gemaakt van tarwemeel en kan gebakken verwerkt worden in allerhande gerechten: stoofpotten, ragout, enz. Seitan bevat erg veel plantaardige eiwitten en zal je dus warm moeten eten.

Quorn

Quorn wordt gemaakt op basis van een schimmel. In de winkel zijn er een heleboel producten op basis van Quorn verkrijgbaar: schnitzels, gemarineerde stukjes, burgers, enz. Quorn bevat echter te weinig ijzer om een volwaardige vervanger te zijn van vlees.

Kaas

Ook kaas wordt vaak ingezet als vleesvervanger. Kaas bevat echter weinig ijzer en is dus geen volwaardige vervanger van vlees. Kaassoorten bevatten bovendien veel verzadigde vetten.