Seitan

Seitan is een erg eiwitrijke vleesvervanger op basis van tarwemeel. Het heeft een vezelstructuur heeft die erg op vlees lijkt. In Azië en het Midden-Oosten wordt het al eeuwenlang gegeten. Seitan werd eeuwen uitgevonden. Seitan wordt ook wel ‘tarwevlees’ genoemd.

Bereiding

Seitan wordt gemaakt van tarwegluten, de eiwitsubstantie in tarwemeel. Eerst maakt men van het tarwe een soepel brooddeeg, dat gekneed wordt tot het gluten vrijkomt uit het tarwe. Het zetmeel en de zemelen worden vervolgens in afwisselend koud en warm water uit het deeg gewassen. Het gluten dat dan overblijft wordt gekookt in een bouillon. Seitan mag je dus niet eten als je een glutenallergie hebt.

Zelf bereiden

Ingrediënten:

  • 1 kilo biologisch tarwemeel (min. 80% volkoren)
  • Water
  • Sojasaus
  • Gembersap of 100 gram gember in stukjes gesneden
  • Laurier
  • Eventueel kruiden

Doe het water en het tarwemeel samen in een kou en meng het. Kneed daarna tot het een stevige elastische massa wordt, die een beetje op brooddeeg lijkt. Kneed het deeg vervolgens met behulp van een zeef onder heet water, zodat de zemelen wegspoelen en het deeg uiteen lijkt te vallen. Als je blijft kneden, vormt het weer een elastisch geheel. Zet het deeg, samen met een scheut sojasaus, kruiden en een liter water op een zacht vuurtje en laat het drie kwartier koken. In het kookvocht kan je de seitan een week bewaren in de koelkast.

Smaak

Seitan heeft een hartige smaak, die het krijgt van de bouillon waarin het gekookt wordt. Seitan krijgt een vreemde smaak als het afkoelt. Seitan zul je dus steeds warm moeten eten.

Koken

Seitan is verkrijgbaar in kleine blokjes, lapjes of grotere blokken. Je  kan seitan opbakken of verwerken in stoofschotels, ragouts, enz.

Voordelen

  • Seitan bevat geen verzadigde vetzuren en geen cholesterol
  • Seitan bevat geen calorieën
  • Seitan is licht verteerbaar
  • Seitan bevat veel plantaardige eiwitten