Symptomen van zwemmerseczeem
Een andere naam voor zwemmerseczeem is ‘voetschimmel’ of (in medische termen) ‘tinea pedis’. Dit is echter geen eczeem, maar een infectie van de nagels en/of de hoornhuid van de voet, veroorzaakt door schimmels. Vaak wordt schimmel veroorzaakt door een combinatie van verschillende soorten schimmels uit de groep van de dermatofyten.
Zwemmerseczeem komt voor bij huid die een verstoorde zuurgraad heeft. Een neutrale zuurgraad biedt bescherming tegen voetschimmels. Die zuurgraad kan worden verstoord door overmatig gebruik van zeep bij het wassen, of het niet goed afspoelen van de zeep. Zwemmerseczeem komt veel voor: ongeveer 10 tot 15 % van de volwassenen komt hiermee in aanraking.
Wat zijn de symptomen?
Je herkent zwemmerseczeem aan de huid: deze is wit en schilferig, week en/of rood gekleurd. Vaak komen ook blaasjes voor op de huid. Deze veranderen later in droge, bruine vlekjes of korstjes, waarna de huid afschilfert. Af en toe kunnen grotere blaren ontstaan en kan de huid vochtig worden. De nagels worden geel en brokkelig, dit worden schimmelnagels of onychomycose genoemd. Een ander symptoom is jeuk en een pijnlijke voethuid. Dit kan zeer hinderend en irriterend werken. Ook haren op de voet kunnen verkleuren. Indien het eczeem niet behandeld wordt, kunnen kloven in de huid ontstaan.
Bij een zeer heftige en snelle schimmelinfectie van de voeten, is het mogelijk dat ook aan de handen blaasjes of schilfers ontstaan. Aan de handen is dan geen schimmel aanwezig, dit is enkel een reactie op de infectie aan de voeten.
Belangrijk om te weten is dat deze symptomen niet noodzakelijkerwijs te wijten zijn aan een schimmelinfectie. Dezelfde huidafwijkingen kunnen ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen. Om zeker te zijn moet de huid onder een microscoop worden bekeken.
Waar komt zwemmerseczeem precies voor?
Zwemmerseczeem komt het vaakst voor aan de voeten, meer bepaald tussen de tenen. Vooral tussen de kleine teen en tweede kleinste teen begint zwemmerseczeem. Ook manifesteert de schimmel zich vaak aan de zijkant van de voet. Het zwemmerseczeem kan verder ook nagels aantasten, of zelfs de hele voet.
Is zwemmerseczeem besmettelijk?
Zwemmerseczeem is besmettelijk. Het wordt overgedragen van persoon op persoon, en dit gebeurt vaak in sportaccommodaties zoals zwembaden, waar je vaak op blote voeten rondloopt (vandaar de naam).
Niet enkel de plaats is een belangrijke factor van besmetting, er zijn ook andere risicofactoren, zoals je genetische samenstelling.