Behandeling zwemmerseczeem

Voor je zwemmereseczeem correct kan behandelen, is het belangrijk te weten wat deze aandoening precies is. Zwemmerseczeem wordt ook voetschimmel genoemd, of met een medische term: tinea pedis. Dit is echter geen eczeem, maar een infectie van de nagels en/of de hoornhuid van de voet, veroorzaakt door schimmels. 


Zwemmerseczeem komt veel voor: ongeveer 10 tot 15 % van de volwassenen komt hiermee in aanraking. Zwemmerseczeem komt het vaakst voor aan de voeten, meer bepaald tussen de tenen. Vooral tussen de kleine teen en tweede kleinste teen begint zwemmerseczeem. Het zwemmerseczeem kan verder ook nagels aantasten, of zelfs de hele voet.

Hoe krijg je zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem is besmettelijk. Het wordt overgedragen van persoon op persoon, en dit gebeurt vaak in sportaccommodaties zoals zwembaden, waar men vaak op blote voeten rondloopt (vandaar de naam). Ook vochtige omgevingen en transpiratie werken voetschimmels in de hand. Daarnaast is een genetisch risico niet uitgesloten: de ene persoon heeft er meer last van dan de andere.

Hoe behandel je zwemmerseczeem?

Indien je last hebt van zwemmerseczeem, is het aan te raden naar de huisarts te gaan. Deze onderzoekt of er wel degelijk een schimmelinfectie aanwezig is. Wanneer deze aanwezig is op de huid, zal de dokter een anti-schimmelcrème, een lotion, een huidspray, etc. voorschrijven. Deze producten bevatten schimmelgroeiremmende middelen. Dit is een plaatselijke behandeling. 

Bij schimmelinfectie van de nagels wordt een pillenkuur voorgeschreven, aangezien een crème niet doorheen de nagel naar het onderliggende nagelbed kan dringen. Enkele namen van medicatie zijn Griseofulvine, Lamisilr en Trisporal. Bijwerkingen bij deze medicijnen zijn vooral hoofdpijnklachten en dunne ontlasting. Deze bijwerkingen zijn echter gering. Een andere optie is de nagel te verwijderen, om daarna het nagelbed met een crème te behandelen.

Een schimmelinfectie aan de teennagel is vaak moeilijker te behandelen dan een schimmelinfectie aan de vingernagel. Bij de drogist kan je ook middeltjes vinden tegen zwemmerseczeem, maar deze worden niet aangeraden, vaak zijn ze onvoldoende werkzaam. Soms geneest de aandoening ook zonde behandeling.

De duur van de behandeling hangt af van de ernst van de situatie, een nieuwe infectie kan na een week verholpen zijn, een oude infectie van bijvoorbeeld een teennagel kan een kuur van een jaar nodig hebben.  Helaas zijn schimmels overal, en is een nieuwe infectie niet uit te sluiten.

Indien je, ondanks goede voorzorgen, ten slotte toch last hebt van voetschimmel, is het belangrijk deze snel te behandelen en te voorkomen dat andere gezinsleden ook geïnfecteerd worden.