Symptomen van netelroos

Symptomen van netelroos zijn:

  • Kleine rode vlekjes die van vorm kunnen veranderen
  • Plekjes die jeuken en omringd worden door een duidelijke rode rand

Deze vlekjes groeperen zich meestal. Deze groepjes huiduitslag komen vooral voor in het gezicht en op de uiteinden van het lichaam (zoals de neus, de oren, de vingers en de tenen). Individuele netelroos kan zich ook voordoen. In dat geval bestaat de netelroos uit 1 klein vlekje, en zal de huiduitslag meestal binnen de 30 minuten verdwijnen. Netelroos kan maximum 36 uur op het lichaam blijven.

Netelroos wordt gekenmerkt door het feit dat sommige vlekjes kunnen verdwijnen, maar dat er steeds nieuwe in de plaats komen.

Netelroos in combinatie met angioedema

Angioedema is een huidaandoening gelijkaardig aan netelroos. Deze huiduitslag komt in 40% van de gevallen voor in combinatie met chronische netelroos. Symptomen zijn:

  • Rode striemen op de huid
  • Zwellingen van de huid
  • Komt meestal voor rond de ogen, lippen, handen, voeten en genitaliën
  • Kan ook voorkomen in de binnenkant van de keel. In dat geval zwelt de keel op, waardoor je niet kan ademen

Als je angioedema hebt moet je dus zo snel mogelijk naar de dokter. Je kan er immers door verstikken als het zich plaatst in de keel.

Angioedema jeukt minder dan netelroos, maar doet ook pijn en geeft een branderig gevoel.

Wanneer moet je naar de dokter?

Netelroos is niet levensgevaarlijk. Doordat de kenmerken zich fysiek uiten, kan het wel ervoor zorgen dat je zelfbeeld achteruit gaat. In dat geval is het aangeraden naar de dokter te gaan, zodat de netelroos sneller en efficiënter behandeld kan worden.

Soms is netelroos een teken van een onderliggend gezondheidsprobleem. Ga dus naar de dokter als de symptomen van netelroos erg zijn. Als netelroos niet behandeld geraakt zal gezocht moeten worden naar het onderliggend gezondheidsprobleem.

Het is wel aangeraden de noodgevallen te bellen zodra je je lichthoofdig voelt. Let zeker op als je netelroos hebt in combinatie met angioedema. Je keel kan dan opzwellen, waardoor het ademhalen een pak moeilijker wordt. 

Lees meer over: angioedema , huid , huiduitslag , keel , netelroos , urticaria , vlekjes