Netelroos

Netelroos is een rode, jeukende huiduitslag. Normaal verdwijnt deze uitslag na een paar dagen.

Netelroos wordt veroorzaakt door histamine. Histamine is een proteïne die zich in de huid bevindt, en jeuk veroorzaakt zodra ze uit de huid komt.

Als netelroos minder dan 6 weken aanduurt, spreekt men van acute netelroos. Blijft de huiduitslag langer, is het chronische netelroos.

Acute netelroos is een vaak voorkomende aandoening. 1 op 5 zegt last te hebben gehad van netelroos. Acute netelroos komt meer voor bij kinderen dan bij volwassenen. Chronische netelroos is zeldzaam. Het komt maar voor bij 1 op 1000 mensen.

Oorzaak van netelroos

De oorzaak van acute netelroos kan zijn:

  • Een allergeen. Dat is een stof waar je allergisch voor bent, zoals bepaalde voedingsstoffen of latex. Allergenen doen de huid irriteren en kunnen zorgen voor netelroos.
  • Medicijnen waar men allergisch voor is
  • Een fysieke inspanning

De oorzaak van acute netelroos is echter nooit helemaal duidelijk.

Bij chronische netelroos is de oorzaak ook niet echt duidelijk, maar is men wel zeker dat de oorzaak van buitenaf komt. Met andere woorden heeft de oorzaak niets te maken met een allergische reactie van het lichaam. Chronische netelroos is een aandoening die vaak voorkomt in combinatie met andere ziektes, zoals bij auto-immuniteitsproblemen.

Behandeling netelroos

Meestal blijven de symptomen van netelroos niet lang aanwezig, of zijn ze mild. In dat geval is een behandeling niet nodig, en kan het lichaam zichzelf herstellen. Als netelroos blijft duren kan je best wel de dokter opzoeken. In dat geval zal men proberen te voorkomen dat histamines vrijkomen uit de huid. Dat zorgt immers voor de vorming van netelroos. Histamines kunnen bestreden worden aan de hand van medicijnen die antihistamines bevatten.

Het is niet geheel ongevaarlijk om netelroos onbehandeld te laten. Netelroos kan immers de eerste symptomen zijn van andere aandoeningen zoals een anafylaxie of een allergische shock. Dat is levensbedreigend, en kan best zo snel mogelijk behandeld worden. Let er dus op dat je in het geval van chronische netelroos zeker naar de dokter gaat, zodat je huiduitslag behandeld kan worden. 

Lees meer over: huid , huiduitslag , medicijnen , netelroos