Symptomen van een krentenbaard
Krentenbaard, ook wel impetigo of kinderzeer genoemd, is een zeer besmettelijke bacteriële infectie van de oppervlakktelagen van de huid. Er bestaan twee soorten: de impetigo non-bullosa en de impetigo bullosa. Bovendien kan de ziekte ingedeeld worden in twee categorieën: de primaire waar de bacterie de huid binnendringt door een wonde of snede of de secundaire waar de infectie het resultaat is van een ander onderliggende oorzaak zoals eczeem.
Pas na vier tot tien dagen na de blootstelling aan de bacteriën veroorzaakt krentenbaard bepaalde symptomen. Daardoor verspreiden veel besmette personen de ziekte zonder dat ze weten dat ze geïnfecteerd zijn.
Zoals eerder vermeld bestaan er twee soorten in deze ziekte:
De eerste soort: impetigo non-bullosa
De symptomen van deze vorm beginnen met het verschijnen van rode zweren die meestal voorkomen rond de neus en de mond. Ook andere gebieden van het gezicht of de ledematen kunnen soms getroffen worden.
De zweren barsten zeer snel open en laten een dikke, geelbruine korst achter. Daarna laten ze een rood spoor achter dat meestal geneest zonder littekenvorming.
De zweren zijn bovendien niet pijnlijk maar kunnen wel erg jeuken. Het is heel belangrijk dat je de zweren niet aanraakt en er niet aan krabt om te voorkomen dat de infectie ook op andere delen van je lichaam of naar andere mensen toe verspreid wordt.
Andere symptomen van een krentenbaard, zoals koorts en gezwollen klieren, komen niet vaak voor, enkel in zeer ernstige gevallen.
De tweede soort: impetigo bullosa
De symptomen van deze vorm beginnen met de verschijning van met vocht gevulde blaasjes, die meestal voorkomen op de romp (het centrale deel van het lichaam boven de taille, exclusief hoofd en nek) of op de armen en benen.
De blaasjes kunnen zeer snel verspreid geraken. Na een aantal dagen barsten de blaasjes open en vormen ze korstjes, die genezen zonder littekenvorming.
Ze zijn niet pijnlijk maar het kan ook in dit geval heel erg gaan jeuken. Bovendien is het ook in deze vorm zeer belangrijk dat je de blaasjes niet aanraakt om verspreiding te voorkomen.
Koorts en opgezwollen klieren komen in deze vorm wel vaker voor.