Hoe kan je krentenbaard voorkomen?

Krentenbaard is een zeer besmettelijke aandoening, dus is het zeer belangrijk om de juiste hygiënische voorzorgen te nemen om te voorkomen dat de infectie zich verder verspreidt naar andere mensen.

Welke voorzorgen moet je nemen?

  • Is jouw kind besmet met de ziekte? Zorg er dan voor dat hij/zij niet naar school, het kinderdagverblijf of naar kameraadjes gaat totdat er geen besmetting meer mogelijk is. Wanneer is de ziekte niet meer besmettelijk? Wanneer de zweertjes opgedroogd zijn of wanneer er korsten of blaren gevormd zijn. Ook na 48 uren na het starten van de behandeling is het veilig. 
  • Je kleding, beddengoed en handdoeken komen in contact met de zweertjes of blaasjes. Zorg er dus voor dat andere mensen niet met deze voorwerpen in contact komen, anders zullen ze ook besmet geraken. Was ze bovendien op een hoge temperatuur om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën meer aanwezig zijn.
  • Het is erg belangrijk dat je de zweertjes zuiver houdt. Was ze met zeep en water. En om besmetting te voorkomen is het belangrijk dat je ze afdekt met een verbandgaas of met kleding. 
  • De bacteriën kunnen overgaan naar de vingers zodra je de zweertjes aanraakt. Blijf er dus altijd vanaf!
  • Raak je de geïnfecteerde huid toch aan, was dan zeker je handen!
  • Vooral voor pasgeboren baby’s is krentenbaard gevaarlijk. Vermijd dus elk contact tot het risico van besmetting geweken is. Wanneer is dit? Zoals boven vermeld zodra de zweertjes opgedroogd zijn, wanneer er korsten of blaren gevormd zijn of na 48 uren na het starten van de behandeling. 
  • Afwasbaar speelgoed moet gewassen worden. Veeg niet-afwasbaar speelgoed deftig proper met een doek die uitgewrongen is in schoonmaakmiddel en warm water. Laat het vervolgens goed drogen. 
  • Het is belangrijk dat je de besmette voorwerpen zo snel mogelijk behandelt om de bacteriën te verwijderen. 
  • Bedek snij- en schaafwonden met een pleister.

Voorkom dat je de ziekte opnieuw oploopt

Om te voorkomen dat je de ziekte opnieuw oploopt, is het belangrijk dat je de sneden en schrammen zuiver houdt. Zorg er ook voor dat elke aandoening die deze ziekte kan veroorzaken - zoals eczeem - behandeld wordt. 

Lees meer over: bacteriën , blaren , huid , impetigo , krentenbaard , zweertjes