Symptomen rosacea

Als je last hebt van rosacea, betekent dat eigenlijk dat de kleine bloedvaatjes onder je huid uitzetten. De klachten die hier het gevolg van zijn, komen voor in verschillende stadia.

In een eerste stadium worden de wangen, neus, voorhoofd of kin van de patiënt rood. In uitzonderlijke gevallen kan de roodheid ook optreden in de nek, borst, oren en op de schedel. De huid kan gevoelig aanvoelen, vooral bij het opbrengen van crèmes en zalfjes.  Het gezicht voelt dan enorm droog en gevoelig aan of het lijkt alsof het door de zon verbrand is.

Daarna worden de bloedvaatjes onder de huid duidelijk zichtbaar. Ze kunnen gekronkeld of streepvormig van uiterlijk zijn en zien er een beetje uit als een spinnenweb, maar het kan er ook gewoon uitzien alsof je bloost.  

In je gezicht kunnen ook kleine, rode bultjes (papels) of puistjes (pustels) verschijnen. Dit wordt ook wel eens volwassenenacne genoemd. Er kan ook een fase volgen waarbij de rode vlekken niet meer verdwijnen. Dit noemt men couperose.

Complicaties

Rosacea kan gepaard gaan met oogafwijkingen. Dat is bij ongeveer de helft van de patiënten het geval. De oogleden kunnen er rood en gezwollen uitzien en het zicht kan wazig zijn. Onbehandeld kan rosacea leiden tot ernstige oogproblemen.

Bij rhinopyma is de zwelling van het huidweefsel rond de poriën van de neus zo sterk dat de huid ruwer wordt en de neuspunt donkerrood of zelfs paarsachtig verkleurt. Dit wordt ook wel  een bloemkoolneus genoemd. Het komt vooral voor bij oudere mannen.