Soorten melanoom
Er bestaan verschillende soorten melanomen, waarvan het ene melanoom al iets vaker voorkomt dan het andere. Hier vind je een onderverdeling.
Melanoma in situ en lentigo maligna
Dit is eigenlijk nog geen melanoom, maar het laatste stadium voordat er echt sprake is van een melanoom. Melanocyten zijn al veranderd in melanoomcellen, maar zitten alleen nog maar in de opperhuid. Pas als deze cellen de lederhuid bereiken, is er sprake van een melanoom.
Een melanoom in situ ziet eruit als een gewone moedervlek, maar je kan hem herkennen aan een van de volgende kenmerken: een onduidelijke begrenzing, verkleuring en niet-symmetrische pigmentatie.
Lentigo is de over het algemeen goedaardige huidafwijking bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd. Vooral mensen met een licht huidtype en mensen die in het verleden vaak zijn blootgesteld aan de zon hebben er last van. De vlekken worden ook wel eens lever- of zonnevlekken genoemd. Als zich in het lentigo kwaadaardige pigmentcellen ontwikkelen, heet dat een lentigo maligna. Het is het laatste stadium voor de vorming van een melanoom.
Melanoom met oppervlakkige uitbreiding
Dit is het type melanoom dat het vaakste voorkomt. Bij vrouwen komt het vooral voor op de benen, bij mannen in de nek en op het bekken. Het melanoom ziet er in de beginfase uit als een sproet die zich horizontaal uitbreidt. Maar na verloop van tijd wordt de pigmentatie donkerder, krijgt het plekje grillige randjes en kan het ontsteken. Rond het vlekje kan de huid beginnen jeuken.
Als je vermoedt dat je een oppervlakkig spreidend melanoom hebt, neem dan meteen contact op met een dermatoloog. Een melanoom met oppervlakkige uitbreiding kan immers enorm snel evolueren.
Nodulair melanoom
Dit type melanoom is het meest agressieve. Er is al in een vroeg stadium sprake van een tumorachtige ophoping. Het kan op alle delen van het lichaam voorkomen, maar komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Het melanoom komt voor bij alle leeftijden, maar iets meer bij 60-plussers.
Nodulair melanoom groeit sneller in dikte dan in diameter. Er zijn geen duidelijke fasen te onderscheiden in de ontwikkeling ervan. In plaats van zich uit een reeds bestaande moedervlek te ontwikkelen, kan het zich vormen op een plaats waar voordien geen plekje was.
Acraal melanoom
Dit zeldzame type melanoom komt voor aan de handpalmen, de voetzolen, de slijmvliezen (mond, neus, vagina, enz.) en onder de vinger- en teennagels. Acraal melanoom is de vorm die het meest voorkomt bij Aziaten en mensen met een donkere huid. Acraal melanoom wordt ook wel eens ‘verborgen melanoom’ genoemd, omdat het ontstaat op plaatsen waar het lichaam niet gemakkelijk onderzocht worden.
Op de voetzolen en handpalmen begint een melanoom meestal als een onregelmatig gevormde gele, bruine of zwarte vlek en wordt het vaak verward met een blauwe plek. Bij een melanoom in de slijmvliezen van de neus krijg je in eerste instantie vaak last van bloedneuzen. Een melanoom in de slijmvliezen van de mond uit zich vaak in een ophoping van slijmen in de mond.
Oogmelanoom
Een melanoom aan het oog is de meest voorkomende vorm van oogkanker. In de meeste gevallen wordt slechts één oog aangetast. In een vroeg stadium ondervindt de patiënt geen of weinig klachten, maar naarmate de tumor groeit, nemen de slechtziendheid en de pijn toe.
Ongepigmenteerd melanoom
Dit is een ongekleurde variant van het melanoom. Zeer gevaarlijk, omdat het pas laat ontdekt wordt. Gelukkig is het erg zeldzaam.