Soorten groendaken
‘Groene daken of ‘groendaken’ zijn verzamelnamen voor platte en hellende daken met ‘levende’ begroeiing. Het worden ook wel eens vegetatiedaken genoemd. De begroeiing van groendaken kan bestaan uit vetplantjes, kruiden, mos en/of gras. Maar ook struiken en bomen kunnen gebruikt worden. De begroeiing bestaat voornamelijk uit plantensoorten die goed bestand zijn tegen weerselementen zoals wind, hitte, vorst en uitdroging.
Groendaken hebben meestal de volgende standaard opbouw: een tweelaagse waterdichte en wortelbestendige dakbedekking, gevolgd door een beschermlaag tegen mechanische beschadigingen van de dakbedekking. Verder zijn er dan ook nog een drainagelaag, een filterlaag, een substraatlaag en een vegetatielaag.
Verschillende soorten groendaken
Er bestaat een onderscheid tussen groendaken. Er zijn intensieve, licht intensieve en extensieve groendaken.
Intensieve groendaken zijn het equivalent van wat tuinen op de grond zijn, maar dan op daken. De begroeiing bestaat meestal voor een groot deel uit grassen, kruiden, struiken en zelfs volwassen bomen waarnaast ook dikwijls paden en terrassen aanwezig zijn. Een dergelijk groendak vergt een aangepaste dragende constructie en zijn zeer onderhoudsintensief. Ze zijn niet zelfregulerend.
Als je dak niet stevig genoeg is voor een intensief groendak, kan je best een grasdak aanleggen. Dit wordt een eenvoudig intensief groendak genoemd. Grasdaken zijn te vergelijken met een kruidenrijk grasland. Een grasdak is heel wat lichter dan een daktuin en heeft bovendien veel minder onderhoud nodig.
Ten slotte zijn er nog extensieve groendaken. Deze groene daken vergen geen of weinig onderhoud omdat de begroeiing beperkt is tot mossen, vetplanten en kruiden. Deze beperking hangt wel samen met de dunnere substraatdikte waardoor het gewicht van deze daken veel geringer is. Hierdoor kunnen ze op bestaande gebouwen aangebracht worden en vergen ze geen aangepaste dakconstructie.