Soorten anticonceptiepil

Er bestaan verschillende soorten van de anticonceptiepil. Dat verschil komt door de hoeveelheid hormonen in de pillen en de onderlinge verhoudingen.

Combinatiepil

De combinatiepil is de pil die het vaakst gebruikt wordt. Ze bevat zowel oestrogeen als progestageen.

Eenfasepil

De eenfasepil bevat een vaste hoeveelheid oestrogeen en progestageen. Dat wilt zeggen dat alle pillen in een strip hetzelfde zijn. De meeste combinatiepillen zijn eenfasepillen, dit omdat deze zo gebruiksvriendelijk zijn.

Twee- en driefasenpil

De twee- en driefasenpil bevatten ook oestrogeen en progestageen. De dosis ervan verschilt echter van fase tot fase in de cyclus. In een stip zitten bijgevolg verschillende gekleurde pillen die in de juiste volgorde gebruikt worden. De twee- en driefasenpillen zijn iets minder gebruiksvriendelijk. Je moet ze namelijk heel nauwkeurig gebruiken.

In een strip zitten meestal 21 pillen. Als die gebruikt zijn, volgt er een pauzeweek. Er zijn ook strips met 28 pillen. De laatste vier daarvan bevatten dan geen hormonen.

Minipil

De minipil bevat enkel progestageen. Ook deze pil moet iedere dag ingenomen worden. De minipil is minder betrouwbaar dan de combinatiepil en moet dagelijks op hetzelfde tijdstip ingenomen worden. Als je de minipil vergeet in te nemen, dan kan je dat de twee tot drie uur daarna nog doen, maar daarna niet meer. Het is dan 14 dagen lang onbetrouwbaar om zonder bijkomende anticonceptie te vrijen.