Anticonceptie
Anticonceptie is de overkoepelende term voor alle technieken om zwangerschap te voorkomen als je geslachtsgemeenschap hebt. We kunnen een onderscheid maken tussen hormonale en niet-hormonale anticonceptie.
Hormonale anticonceptie
Anticonceptiepil
De anticonceptiepil of ‘de pil’ is de meest gebruikte vorm van anticonceptie en een van de meest betrouwbare. De anticonceptiepil waarvoor het vaakst gekozen wordt, is de combinatiepil. Deze pil bevat zowel progestageen als oestrogeen. Je moet de pil meestal 21 dagen nemen en daarna een pauzeweek inlassen. Dit is de week van je menstruatie. De pil wordt goed verdragen, bijwerkingen komen niet vaak voor. Naast de combinatiepil is er ook nog de minipil, die enkel oestrogeen bevat. De minipil moet iedere dag op hetzelfde tijdstip ingenomen worden en is minder betrouwbaar dan de combinatiepil.
Prikpil
De prikpil is, zoals de naam het al zegt, een injectie. Deze injectie, die het hormoon progestageen bevat, zal je twaalf weken lang beschermen tegen zwangerschap. Om de drie maanden moet het hormoon opnieuw in de bovenarm gespoten worden.
Anticonceptiepleister
De anticonceptiepleister bevat dezelfde stoffen als de pil. Deze pleister moet je drie weken dragen, waarna er een pleisterloze week volgt.
Implantaat
Een implantaat (Implanon®) wordt door de arts in de bovenarm gebracht en beschermt ongeveer drie jaar tegen zwangerschap.
Koperspiraal
Dit spiraaltje waar koperdraad omheen zit wordt door de arts in de baarmoeder geplaatst. Daar kan het vijf tot zes jaar blijven zitten.
Morning after-pil
De morning after-pil (Evra®) is een oplossing voor als je je anticonceptie een dag bent vergeten te nemen. Het bevat een hormoon dat voorkomt dat het embryo zich innestelt in de baarmoeder.
Anticonceptiering
De anticonceptiering (Nuvaring®) is een flexibele, doorzichtige kunststof ring die je zelf in je vagina kan aanbrengen. De ring bevat de hormonen oestrogeen en progestageen. De hoeveelheid hormonen die dagelijks in je lichaam komt is echter kleiner dan bij de pil.
Niet-hormonale anticonceptie
Condoom
Het condoom is een rubberen hoesje dat rond de stijve penis geschoven wordt. Een condoom vangt het sperma op en verkleint de kans op besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen en aids. Het condoom is als anticonceptiemiddel minder betrouwbaar dan de pil.
Vrouwencondoom
Het vrouwencondoom bestaat uit een doorzichtig kunststof zakje dat voor de geslachtsgemeenschap in de vagina ingebracht moet worden.
Pessarium
Het pessarium is een rubberen vlies met een zaaddodende pasta dat in de schede geplaatst wordt. Het is minder betrouwbaar dan een condoom.